Autor Wątek: Wakacje!!!!  (Przeczytany 96612 razy)

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
Odp: Wakacje!!!!
« Odpowiedź #1290 dnia: 04 Marca 2026, 13:38:56 »
Nie mają łatwo. Za to na Sokotrze cisza, kozy spokojnie zjadają wszystko dookoła, wszyscy wyglądają turystów i chyba będą musieli jeszcze poczekać. My mieliśmy farta, bo Air Arabia z Emiratów, zwróciła nam tydzień temu pieniądze, za niezrealizowany lot powrotny z Sokotry do Abu Dąbie. Czytaliśmy gdzieś, że ta sama linia, w związku z wojną, zwraca za niezrealizowane teraz loty tylko w formule zamiany kwoty na inny lot, do zrealizowania bodajże w ciągu 12 miesięcy.
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Fasiol

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-10
« Odpowiedź #1291 dnia: 04 Marca 2026, 14:21:19 »
My mieliśmy farta, bo Air Arabia z Emiratów, zwróciła nam tydzień temu pieniądze, za niezrealizowany lot powrotny z Sokotry do Abu Dąbie.

Będzie jak znalazł na boczek. Na przednówku się nie przelewa przecież.
Bóg stworzył ziemię, niebo i wodę, księżyc i słońce. Stworzył człowieka, ptaki i zwierzęta. Ale psa nie stworzył. Bo psa już miał.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1292 dnia: 04 Marca 2026, 22:13:09 »
Przypomnieliście mi Sokotrę, to jeszcze jedna reminiscencja, w zasadzie w całości autentyczna.
Duża część naszej podróży po Smoczej wyspie to obijanie się w samochodach po miejscowych bezdrożach. A wówczas zaczynały się przeciekawe rozmowy z autochtonami. Aż zeszło na religię. Temat o tyle ciekawy, że nasi przewodnicy to bardzo praktykujący ludzie, codziennie dywanik i 5 razy modlitwa w kierunku Mekki, żadnego alkoholu, w zamian zajadają się ponoć podniecającą czuwaliczką jadalną, zwaną tu khat (czat). Rozpoczęliśmy rozmowę o 5 filarach wiary islamu. Ochoczo zaczęli wyliczać: wyznanie wiary – Szahada (nie ma tego, no Allaha, a ten, no ten…, o,  Mahomet jest jego prorokiem) – wyznają; codzienne modlitwy – Salat – odmawiają; jałmużna – Zakat – dają, pielgrzymka do Mekki – hadżdż – chcieliby pójść… i tu konsternacja. Nasz przewodnik wyraźnie zaciął się, żeby nie powiedzieć zderzył z piątym filarem. On myśli, ja myślę, zaczynamy liczyć na palcach, raz, drugi, nic. Wreszcie nasz Abdullah sięga po przysłowiowy telefon do przyjaciela i wyraźnie skonsternowany pyta kierowcę. Wprowadza go w takim sam stupor i coraz bardziej zdenerwowani zaczynamy wspólnie wymieniać, aż wreszcie… Jest, mówię, przecież to post w ramadanie - Saum.

Ulga pojawia się na twarzach moich rozmówców, która szybko przeradza się w widoczne zakłopotanie  i wstyd, wobec mnie jako niewiernego. Pocieszyłem ich: macie szczęście, że nie jesteście chrześcijanami, mielibyście aż 10 przykazań! Odetchnęli z ulgą, wiadomość, że nie są wyznawcami Chrystusa wyraźnie uspokoiła ich nadszarpnięte nerwy.
Morał z tego taki, że nawet Mahomet nie musi być prorokiem w swoim kraju. 

« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2026, 12:39:34 wysłana przez Cezarian »

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1293 dnia: 14 Marca 2026, 08:39:44 »
Dziwny kraj, gdzie Mikołajowi cytryna nie dojrzewa. W busie, ktory miał nas zabrać z lotniska do hotelu zostało tylko jedno wolne miejsce. Powiedziałem, że to nie problem i że wezmę żonę na kolana, przecież to niedaleko. Uprzejma pani kierowca odmówiła, twierdząc, że to nielegalne. Na nasze zdziwienie poparte pytaniem, dlaczego nielegalne jest wzięcie żony na kolana, nie odpowiedziała, uśmiechnęła sie i odjechała. Uznaliśmy, że winę ponoszę ja, a w zasadzie mój angielski i nasza rozmowczyni uznała, że wezmę żonę nie na kolana, a na kolanach. Tak czy siak dziwne.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #1294 dnia: 14 Marca 2026, 08:58:44 »
Tak czy owak, tak przy ludziach?
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1295 dnia: 14 Marca 2026, 10:17:42 »
Właśnie,  uważnie patrzymy, czy zgodnie z urban legend sikają tu na ulicach. Chyba jest coś na rzeczy,  bo na trasie, w zatoczce jeden pan się nie krępował.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1296 dnia: 14 Marca 2026, 12:40:23 »
Ciekawe, jesteśmy chyba w jedynym miejscu, gdzie przez cały rok nie trzeba zmieniać wystroju bożonarodzeniowego.

Offline Fasiol

• ZOMOwiec
« Odpowiedź #1297 dnia: 14 Marca 2026, 13:06:58 »
Śnieg jest?
Bóg stworzył ziemię, niebo i wodę, księżyc i słońce. Stworzył człowieka, ptaki i zwierzęta. Ale psa nie stworzył. Bo psa już miał.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1298 dnia: 14 Marca 2026, 13:52:46 »
Jest ale topnieje. Za to noc spędziliśmy w miejscu wymarzonym dla Leona, a może i Fasiola? Cała noc minus 5 stopni. Nie nic sie nie zepsuło,  bo co się może przy tej temperaturze stać z lodem?

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1299 dnia: 14 Marca 2026, 15:03:52 »
Jest,  ale topnieje. Za to spaliśmy w idealnym dla Leona i może Fasiola hotelu. Cała noc -5 stopni w środku. Nie nic się nie zepsuło,  przecież w tej temperaturze z lodem nic sie nie dzieje.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1300 dnia: 14 Marca 2026, 16:45:00 »
Ciekawe, jesteśmy chyba w jedynym miejscu, gdzie przez cały rok nie trzeba zmieniać wystroju bożonarodzeniowego.

Nie zapominajmy o Betlejem.
Chociaz tam akurat bombki mogłyby być uznane co najmniej za aluzję w złym guście.
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Fasiol

• ZOMOwiec
« Odpowiedź #1301 dnia: 14 Marca 2026, 17:56:46 »
Jest,  ale topnieje. Za to spaliśmy w idealnym dla Leona i może Fasiola hotelu. Cała noc -5 stopni w środku. Nie nic się nie zepsuło,  przecież w tej temperaturze z lodem nic sie nie dzieje.

Nie wiem jak Leon ja dziękuję,

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +25/-2
« Odpowiedź #1302 dnia: 14 Marca 2026, 19:10:45 »
No własnie. Wakacje. Jakby ktoś chciał pozwiedzać piękny Gdańsk wirtualnie i ukośnie (a nie jak na mapkach Google: z góry i z góry...) - to oto ukośna fotomapka: https://obliview.brg.gda.pl/
Hochsztapler pan jesteś panie starszy! Zwykły hoch... hochsztapler!!!

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1303 dnia: 14 Marca 2026, 19:29:17 »
Betlejem w śniegu? Rzadki widok, co do reszty masz rację.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1304 dnia: 14 Marca 2026, 21:10:18 »
Jak byłam zimą, to faktycznie akurat brakło.

No własnie. Wakacje. Jakby ktoś chciał pozwiedzać piękny Gdańsk wirtualnie i ukośnie (a nie jak na mapkach Google: z góry i z góry...) - to oto ukośna fotomapka: https://obliview.brg.gda.pl/

O, i można sobie wybrać w którą stronę ukośnie. Fajnie.
Rude and not ginger