A może chociaż standardowego krasnala ogrodowego przed kościołem macie?
Z drugiej strony, pomniki papieża to i po wsiach bywają...
Melduję że krasnala nie ma. Ale pomników u nas mnogo. Po kolei:
- Pomnik i nagrobek pewnego proboszcza z czasów sanacyjnych (słabo widoczny bo od strony prezbiterium pod murem, ktośgo ostatnio oczyścił z nawarstwień farby i dobrze bo był przez nią wyłupiasty i trochę przerażający)
- Pomnik AK i ogólnie partyzantki (nazwisk tam z 50, szkoda że nie napisali ile szt broni palnej te hufce miały)
- Pomnik rodziny Kochanowskich (tak, tych ale to na starym pokościelnym cmentarzu, słabo się liczy)
- Pomnik Żołnierzy Wykletych (tu zadziałało stare prawo popytu i podaży, dubluje się co nieco z #2)
- Tablica Wiadomego Prezydenta i Małżonki Jego (ciekaw jestem czy mieli jakiekolwiek pojęcie że taka wieś istnieje)
- Tablica rodziny ukrywającej za okupacji żydów (cóż, biorąc pod uwagę że wszyscy dostali kulę w łeb to chyba najmniej wątpliwości budzi)
- Pomnik zasadzki pod Gilową Górą (sic! jest taki i była taka zasadzka
http://cudaregionu.fundacja-hereditas.pl/2022/06/14/pomnik-upamietniajacy-zwycieska-walke-na-gilowej-gorze-w-swoszowej/ to w zasadzie sąsiednia miejscowość ale jednak na 90% nasz ci on)
- Edit: a no i jeszcze ganc nowe Miejsce Na Dąb Bolesława Chrobrego. To jest jakiś cheat bo miejsce i kamulec są ganc nowe, "dymbu" póki co ani śladu a na tabliczce jest jak byk data: 2025. Przypomina mi się jak raz ejajowa butelka z etykietą z ww królem z marsową miną i napisem: "Na troski Polaka woda z rzeki Odry / W której moczył ptaka sam Bolesław Chrobry"
- Edit 2: I jeszcze znowu sąsiednia miejscowość ale że jeno km od domu... Jest pomnik poległych w wojnach 1914-1920, trudno go się czepiać bo jest z wczesnych lat 20-tych o ile wiem.