Autor Wątek: Kącik piwosza  (Przeczytany 311109 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
Odp: Kącik piwosza
« Odpowiedź #1335 dnia: 25 Sierpnia 2014, 14:11:20 »
O rany, ja dopiero odstawiłam sulfonamidy, a ten takie obrazki wkleja ::)
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Bluesmanniak

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-4
« Odpowiedź #1336 dnia: 25 Sierpnia 2014, 14:41:46 »
O rany, ja dopiero odstawiłam sulfonamidy...
A to jest może coś na leczenie nadwyrężonej wątroby?

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1337 dnia: 25 Sierpnia 2014, 15:05:36 »
Nie, ale blisko. Nie podam szczegółów, bo może ktoś akurat będzie czytał przy jedzeniu, ale bratnia Amerykańska armia na tym polega w dzikich krajach. Pan doktor zdiagnozował krótko: No ale kto jada czeskie kiełbasy?!?
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Stefan

• Gość
« Odpowiedź #1338 dnia: 25 Sierpnia 2014, 15:44:23 »
A...
meba?

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1339 dnia: 25 Sierpnia 2014, 15:46:46 »
A kto ich tam wie, z czego tę cholerną kiełbasę zrobili? Może i z ameby. Ale niczego innego w tym browarze do żarcia nie było. Nawet chlebka ze smalczykiem, czy słodu do dziobania do degustacji nie podali.
Rude and not ginger

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1340 dnia: 03 Września 2014, 21:22:56 »
Ponieważ testy domowe na przywiezionej z  wypadów terenowych próbce zaczęłam od klasyki (Kozel, Budvar) przepijanej ginesiem, to i rozpisywać się na razie nie było o czym, Może tylko nadmienić, że kozel na 140 lecie zainwestował w wymyślne nalepki, ale chyba kosztem piany...

No to na razie wrzucę znalezioną  w sieci amatorską recenzję polskiego produktu piwnego:

Będąc anemikiem koledzy ostrzegali mnie, że mogę mieć problemy z otwraciem Żubra. Nic z tych rzeczy poszło od razu. Niestety nikt mnie nie powiedział i nikt mi nie uprzedził że puszkę trzeba trzymać zawleczką w górę. Pamiętałem natomiast słowa sierżanta Głowiny "lepiej żeby ci jaja urwało niż głowę bo zawsze możesz poprosić sąsiada a nikt za ciebie nie pomyśli" i trochę się obryzgałem.

Żubr jest dobrz znanago koloru żółtego natomiast różni się od moczu smakiem, zawartością alkoholu (6^) i silniej się pieni. W smaku nie ma szczególnego smaku, czuć głównie źródlaną wodę co wybija go na plus spośród innych polskich piw które czuć tanimi środkani czystościwoymi. To są moje subiektywne odczucia i generalnie uważam że zamiast się mądrzyć każdy powinien pić na co go stać.

Może i prawda. Dlatego pijam czeskie. Bo tańsze.  hahaha

Rude and not ginger

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
« Odpowiedź #1341 dnia: 03 Września 2014, 23:40:16 »
A ja ostatnio wpadłem na coś takiego i bardzo sobie chwalę, także w smaku.
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1342 dnia: 04 Września 2014, 07:35:17 »
Przepraszam, ale "Mgły Sanu" przywiodły mi na myśl niezapomniany "Dar Lasu". Zapewne zupełnie bezpodstawnie.
Rude and not ginger

Offline Bluesmanniak

• ZOMOwiec
« Odpowiedź #1343 dnia: 04 Września 2014, 07:40:10 »
A co to za browar? "Wetliner"?

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1344 dnia: 04 Września 2014, 07:48:31 »
Skomercjalizowany piwowar domowy.

Sieć Piotr i Paweł postanowiła nie być gorsza i zamówiła partię piw, pod wspólną nazwą Wetliner, w skład której wchodzą (oczywiście) jasny lager, ciemny lager z dodatkiem kawy, pszenica i strong ale. Warto dodać, że seria ta jest wspólnym projektem browaru i piwowara domowego Andrzeja Rozmysłowica z Przystanku Cisna.
http://www.zpiwem.pl/2014/06/piotr-i-pawe-piwa-wetliner.html
Rude and not ginger

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
« Odpowiedź #1345 dnia: 04 Września 2014, 09:20:36 »
Sam był tego lepiej nie ujął, choć nie zdradzę, któego postu tyczy się moja odpowiedź.  S:)
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1346 dnia: 05 Września 2014, 21:47:24 »
Testy powyprawowe, dzień... eee... kolejny  %01%

OLIVETINSKY OPAT MIODOWY
Dwunastka. Wszystko w porządnej czeskiej normie z zaskakującym elementem miodowym. Element miodowy jest zaskakujący, bo bracia Czesi, zamiast jak normalni ludzie zaprawić piwo miodem (lub ekstraktem miodopodobnym identycznym z naturalnym) dla słodkości, dodali miód do brzeczki, żeby sobie regularnie przefermentował. Wobec tego otrzymujemy solidne, pełne, chmielowo goryczkowe piwo o lekkim miodowym aromacie, a nawet posmaku, bez cienia słodyczy. Trudno opisać, trzeba posmakować.

OLIVETINSKY OPAT PEPR
Wszystko jak wyżej, tylko zamiast miodu ekstrakt pieprzowy, dla większego efektu, jako ten finalny akcent grozy, dodano na  ostatnim etapie. Świeży pieprz do świeżego piwa. Już w chwili otwarcia butelki rozchodzi się aromat podróży Tonego Halika. W smaku coś na miarę piastowskich lodów imbirowych (nasz lokalny Tony będzie wiedział, o co chodzi). Chłodzi i grzeje jednocześnie, stawia włos na sztorc nawet łysym. Zdecydowanie materiał do dalszych testów! Jakbyście się gdzieś napatoczyli, to warto zainwestować w jedno i w drugie. Podobno Bromovsky pivovar sporą część udoju eksportuje za północną granicę... A z Dufałki rzut beretem do źródła.

Uwaga!!! Po wstępnych testach mogę potwierdzić ostrzeżenia udzielone przez oprowadzającego nas po browarze pivovara. Najgorszą wadą tego piwa jest to, że zdecydowanie za szybko znika z kufla. I trzeba polać następne... i następne... a rano...  0>[
Rude and not ginger

Offline Bluesmanniak

• ZOMOwiec
« Odpowiedź #1347 dnia: 06 Września 2014, 19:18:01 »
Szkoda, że nie jestem łysy - jak tu testować takie piwo?

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1348 dnia: 06 Września 2014, 21:15:11 »
Zawsze możesz sprawdzić, czy ci się włos na brodzie nie zjeży :D
Rude and not ginger

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1349 dnia: 06 Września 2014, 21:25:51 »
Aha, zapomniałam zrecenzować testowanego pozaprzedwczoraj tmavego Bernarda (tego bruneta). Napisano na butelce "jantarovy leżak" ale koło jantaru to on raczej nie leżał. Na moje oko to raczej stout w kierunku na guinnessa, ale bardziej chropawe. Chmielu nie pożałowano. To, że mnie było pod górkę nie znaczy, że komu innemu nie będzie bardziej po drodze, bo to w sumie bardzo porządna ciemna niepasteryzowana dwunastka. ****, z plusem za oryginalną butelkę.

edit: Jeszcze jedno "Aha". Zaczęłam zbierać nalepki. Na razie wychodzi z tego raczej pamiętnik, niż kolekcja... Ale ja nie o tym. Takich, jak poniżej, jeszcze nie mam, jakbyście gdzieś trafili, to wiecie, komu wysłać ;D

« Ostatnia zmiana: 06 Września 2014, 21:41:05 wysłana przez Bruxa »
Rude and not ginger