Autor Wątek: Kącik piwosza  (Przeczytany 311486 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Stefan

• Gość
Odp: Kącik piwosza
« Odpowiedź #1365 dnia: 18 Września 2014, 11:44:35 »
Zaraz tam  czysty. Metanol tez kopie...

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
« Odpowiedź #1366 dnia: 21 Września 2014, 22:51:46 »
Zaraz tam  czysty. Metanol tez kopie...
Nawet po ciemku.

W ww. sklepie były jeszcze takie oryginały, że nawet nie odważyłem się dokonać zakupu kontrolnego:
To po lewej piłem, nie powala, pianki w ogóle. Natomiast mają takiego Bojana kokosowego, ulubionej mojej Katarzynki.
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Online Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #1367 dnia: 22 Września 2014, 19:06:44 »
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,16686932,Wylewanie_Ciechana__Skarbowka_dzwoni_do_Tochmana_i.html

Już naprawdę mniejsza o to, jak sensownym pomysłem jest bojkot browaru przez wylewanie kupionego piwa... Ale!

W sprawie wieczornego wydarzenia do Tochmana zadzwonił urzędnik III Urzędu Skarbowego, który z Facebooka dowiedział się o akcji wylewania piwa i przestrzegł reportera, że jej przeprowadzenie, czyli pozbywanie się dobrego produktu, będzie działaniem na szkodę finansową Fundacji Instytut Reportażu, do której należy księgarnia Wrzenie Świata. - Zapytałem więc pana urzędnika, czy jeżeli ja osobiście kupię to piwo i będę je wylewał jako ja, a nie jako Wrzenie Świata, to czy nadal to będzie przestępstwo. Urzędnik powiedział, że to będzie OK, ale i tak ktoś z urzędu skarbowego przyjdzie wieczorem protokołować wydarzenie i sprawdzić, czyje piwo zostanie wylane

No po prostu nie może facet patrzeć, jak się piwo marnuje...  S:)
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Stefan

• Gość
« Odpowiedź #1368 dnia: 22 Września 2014, 19:22:26 »
A o so chodzi? Bo nie wiem?

Online Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1369 dnia: 22 Września 2014, 19:52:47 »
Że  Urząd Skarbowy zamierza zapobiec najgorszemu przestępstwu - marnowaniu piwa.
Czemu pan chce zmarnować piwo - a kto go tam wie, waryjata?  S:)
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1370 dnia: 24 Września 2014, 00:45:06 »
Że  Urząd Skarbowy zamierza zapobiec najgorszemu przestępstwu - marnowaniu piwa.
Nad wszystkim czuwa Urząd Skarbowy
Nie da on krzywdy zrobić nikomu...

Stefan

• Gość
« Odpowiedź #1371 dnia: 24 Września 2014, 06:07:59 »
A czym się różni urzą od izby?

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1372 dnia: 24 Września 2014, 13:13:20 »
A czym się różni urzą od izby?
Urzą? Skalą. I njprawdopodobniej pensjom

Online Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1373 dnia: 03 Października 2014, 22:17:02 »
Na świeżo recenzja świeżego piwa. Pivovar Konrad Liberec-Vratislavice, Kapucin tmavy leżak. Leciutkie, jak to jedenastka. Faktycznie, ma coś z cappuccino. Bursztynowo kawowy kolor, piana jakby nalewał dobry barrista, i do tego na początku ewidentna słodycz ustępująca stopniowo acz zdecydowanie porządnej chmielowej goryczce (albo, jak to ślicznie ujęli bracia Czesi "Na jazyku se potkává chmelová hořkost s karamelovou sladkostí"). Można by się przyczepić, że mogłoby być nieco bardziej zharmonizowane, ale lepiej nalać drugi kufelek. Główną wadą tego piwa jest to, że wzięłam tylko jedną butelkę na spróbowanie. Następnym razem się poprawię, co i koleżeństwu polecam. Piąteczka, z malutkim minusem.
« Ostatnia zmiana: 03 Października 2014, 22:26:21 wysłana przez Bruxa »
Rude and not ginger

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1374 dnia: 03 Października 2014, 22:40:36 »
Opis chyba smaczniejszy od samego piwka. Gadam tak, bo jak słyszę o karmelu, to dziękuję. Za to Fasiol powinien być zainteresowany.

Online Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1375 dnia: 04 Października 2014, 06:59:27 »
I tu byś się pomylił, bo to jest piwo zaskakujące. Współtestowacz po drugim łyku stwierdził "A już się bałem, że słodkie" ;D
Rude and not ginger

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1376 dnia: 04 Października 2014, 19:18:46 »
Im większe grono współtestowiczów, tym wrażenia z testów przyjemniejsze. To stara prawda.

Offline Bluesmanniak

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-4
« Odpowiedź #1377 dnia: 06 Października 2014, 08:56:35 »
No i otworzyli - "Ceska Hospoda" w Olsztynie :D
Niedziela, pikna pogoda, sporo ludzi, wszystkie stoliki zajęte a to całkiem spora sala, z 50 osób się upchnie, stoliki i ławy. Bar i barman gustownie wyposażone. Kelnerki w strojach ludowo-podobnych, z głośników leci czeski folk, na ścianach odpowiednie obrazki. Tylko meble zbyt nowe - nie pasują do nastroju Hospody, może za parę miesięcy się podniszczą ;)
Z kija mamy KRUŠOVICE Černé oraz jasne podstawowe wersje Staropramen, Kozel, Holba i Bernard, kilka butelkowych (m.in. Smädný mnich,  Kelt). Ceny przyzwoite: 6-8zł. Można też sobie wybrać coś na przekąska lub obiad: knedle, bramboraki czy Uzené koleno - jest z czego wybierać.
Testy:
KRUŠOVICE Černé okazało się bardzo wodniste w porównaniu z tym, co można kupić w butelce bądź z tym co pamiętam z wizyty w Czechach. Bernard jakiś bez wyrazu, ale ujdzie, za to Holba bardzo nam posmakowała! Reszta następnym razem.
Knedliczki w wersji podstawowej (z gulaszem i bez) zostały ocenione (przez znajomego eksperta) jako "sklepowe", co raczej nie było komplementem. Zupa gulaszowa - świetna! Bramboraki - dobre. Na więcej nie starczyło miejsca ;)
Wrócimy tam? Wrócimy, w końcu jeszcze sporo zostało do wypróbowania, a kto wie kiedy znowu odwiedzimy Nachod :D
http://ceskahospoda.olsztyn.pl

Online Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1378 dnia: 06 Października 2014, 09:02:49 »
No ładne cacko! Może zrobimy zlocik?

Wodniste piwo to najprawdopodobniej nie wina browaru, tylko częsta przypadłość polskich knajp, nawet udających czeskie.

Do knedliczków niesklepowych musieliby mieć czeskiego kucharza, gulasz i placki to każdy potrafi, knedliczki, jak widać,nie. I tak dobrze, że nie podali polskich knedli, sezonowo - ze śliwkami.

Ale faktycznie, miejsce wygląda na warte dalszych testów. Choćby po to, żeby podniszczyć te meble ;)
Rude and not ginger

Offline Bluesmanniak

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-4
« Odpowiedź #1379 dnia: 06 Października 2014, 09:10:40 »
Zlocik - pewnie! Wbijajcie do Olsztyna, razem szybciej te meble załatwimy :)
Znajomy zapytał kelnerkę, czy ma kredę - dziewczyna (circa 20 lat) zgupiała i się rozdziawiła, a on wytłumaczył, że kredą powinno się zaznaczać na stole ilość wypijanego piwa. Dziewczyna na to: ale to by się chyba szefowi nie spodobało? ;D