Autor Wątek: Archeo-won-tek  (Przeczytany 253343 razy)

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
Odp: Archeo-won-tek
« Odpowiedź #1920 dnia: 18 Lutego 2026, 15:31:25 »
Bo Gonza klejnoty nie były królewskie...
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
« Odpowiedź #1921 dnia: 18 Lutego 2026, 15:42:23 »
Bo Gonza klejnoty nie były królewskie...
Na szczęście! Zdążył odpowiednio wcześnie zrezygnować z tego zaszczytu.
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1922 dnia: 24 Lutego 2026, 11:38:29 »
 Niezbadane są wyroki boskie, ale i ludzkie, opowiada Gonzo. Na przykład miał kiedyś taką znajomą, która była pierwsza w pracy, a ostatnia w łóżku. Mimo to miała przydomek rusałka.

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +25/-2
« Odpowiedź #1923 dnia: 26 Lutego 2026, 11:45:00 »
Mimo to miała przydomek rusałka.[/color]

NA pewno nie ma tutaj literówki?
Hochsztapler pan jesteś panie starszy! Zwykły hoch... hochsztapler!!!

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1924 dnia: 26 Lutego 2026, 12:09:19 »
Właśnie, ale Gonzo, który - jak potwierdzają dziewczyny po spędzonej z nim nocy - jest dżentelmenem w każdym calu, milczy.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1925 dnia: 27 Lutego 2026, 13:48:13 »
To jeszcze o wątku medycznym.
 Defibrylator.
Gonzo mimo wielkich zasług nie gwiazdorzy i megalomania jest mu obca. Przykładowo, nie ma kłopotów z przyznaniem się do swojej nieomnipotencji. Weźmy taki „drobiazg”: do tej pory myślał, że defibrylator służy do defloracji i wyrażał zdziwienie, po co wchodzić w takie koszty, skoro można taniej, szybciej i przyjemnej? Skąd miałem wiedzieć, że to urządzenie do serca, przecież tak serce, jak i inne narządy do defibrylacji mam, jak dzwon, pyta?

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1926 dnia: 06 Marca 2026, 11:20:30 »
Wszyscy lubią kryminały, a morderstwa są stare jak świat. Co więcej, dzięki współczesnej kryminalistyce wychodzą na jaw nowe fakty, nawet po kilku tysiącach lat.

Poderżnięte gardło Ramzesa III.
Ramzes III był władcą starożytnego Egiptu z XX dynastii, z okresu Nowego Państwa. Panował w latach 1183–1152 p.n.e. Pojął za żony kilka kobiet, lecz żadna z nich nie otrzymała tytułu "wielkiej małżonki" i zaczęły się kłopoty. Obrażone z tego powodu do żywego kobiety, doprowadziły do szeroko zakrojonego spisku. Plan zakładał zamordowanie króla a spiskowcy, mając nadzieję na przychylność bogów, oprócz metod "tradycyjnych", posługiwali się czarami z użyciem magicznych figurek. Pomogło, faraon został zamordowany, jednak zamachowców złapano i osądzono. Na papirusach zachowały się protokoły procesowe i wynika z nich, że o udział w zamachu oskarżono kilkadziesiąt osób, zarzucając im powiązania z kobietami z haremu, zamieszanymi w spisek. Nic dziwnego, że skoro mowa o haremie, podejrzany był także Gonzo. W przeciwieństwie bowiem do faraona, znał się na psychice kobiet i używał tytułu „Wielka małżonka” równie często jak zdania: „Czy ktoś Ci dzisiaj mówił, że ładnie wyglądasz?”. Te słowa poparte prezentem w postaci nieznanych wówczas pończoch, powodowały, że panie bez oporów wpuszczały go do pałacu, następnie do haremu, potem do sypialni, do łożnicy i... i tak dalej.
Co zaś do procesu, to Gonzo wymknął się karze, odwołując się do bezpośredniej znajomości z boginią sprawiedliwości Maat, która w ówczesnych wierzeniach pełniła kluczową rolę na sądzie zmarłych Ozyrysa, podczas którego serce denata ważono na szali przeciwko strusiemu pióru, atrybutowi bogini. Jeśli serce było równie lekkie jak pióro, oznaczało to życie w prawdzie i sprawiedliwości. Gonzo podczas procesu pokazał strusie pióro, oznajmił, że wyrwał je swojej dobrej znajomej Maat, córce boga słońca Ra i zapytał retorycznie: Czy któryś z sędziów chce położyć swoje serce na wadze przeciwko pióru niewinności? Czy wasze serca są lekkie od sprawiedliwości? Jeśli tak, niech wasze usta głoszą zgodnie z waszym sercem.
Niby na marginesie przypomniał także, że jako jedyny oprócz faraonów śmiertelnik nosił zaszczytny tytuł „Posiadacza Maat”, nadany mu w uznaniu „jakiś” zasług przez samą zainteresowaną. To przesądziło o oczywistym uniewinnieniu, jednak, jak się okazało, nie zamknęło sprawy.
Najnowsze badania mumii Ramzesa III, przeprowadzone metodą tomografii komputerowej, wykazały jednoznacznie, że zginął on od głębokiej, ciętej rany gardła. Co więcej, poderżnięcie ma rozmiar „na dwa palce”, o szerokości idealnie pasującej do palców Gonza. Ten stanowczo zaprzeczył, aby maczał palce w gardle. Po pierwsze już raz go uniewinniono, co z tego, że ponad 3000 lat temu, po drugie odnaleziona na mumii zmarłego szpara rzekomo pasująca do jego palców to przypadek, bo on jest praworęczny, a szrama leworęczna. Po trzecie, nie wsadza palców do gardła, bo żeby wywołać wymioty używa strusiego pióra Maat.
Prawnie sprawa jest zakończona, ale wątpliwości pozostały, bo skąd Gonzo znał ostanie słowa Ramzesa III: „Wielbłąda, wielbłąda królestwo za wielbłąda!” Znał i opowiedział o nich Szekspirowi, a ten w swojej sztuce Ramzesa III przerobił na Ryszarda III, wielbłąda na konia, ale napisać o autorstwie Gonza już zapominał.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1927 dnia: 06 Marca 2026, 21:16:51 »
O Maatko...
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1928 dnia: 07 Marca 2026, 01:19:38 »
Chcesz strusie pióro?

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1929 dnia: 07 Marca 2026, 07:26:33 »
Dziękuję.
Za to nie wiedzieć czemu przypomniały mi się literackie starorzymskie złośliwostki, jak to dla oczyszczania żołądka nie jest konieczne pióro flaminga, wystarczy poczytać niektóre wypociny... Więc jak będę miała potrzebę, to coś na fejsbuku niechybnie znajdę  ;D
Rude and not ginger

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1930 dnia: 13 Marca 2026, 08:16:09 »
 Gonzo potrafi odnaleźć się nawet w najbardziej trudnym i wymagającym środowisku. Na przykład świetnie radzi sobie nawet w pokoju zabaw dla dzieci.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1931 dnia: 27 Marca 2026, 11:19:29 »
 Gonzo jako rzymski konserwatysta do dzisiaj jest niechętny wyzwalaniu niewolników, a przynajmniej masowemu ich oswobadzaniu. Uważa, że zbyt dużo złego popełnili wyzwoleńcy i w czasach rzymskiej republiki i cesarstwa. Równocześnie jako humanista jest za ich ludzkim traktowaniem oraz za tym, żeby żony przędły wełnę i len. I tu wskazuje, że jednak idzie z duchem czasu i zgadza się, żeby współcześnie żona przędła jedwab, bawełnę, polar, a nawet gore-tex.
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2026, 12:38:12 wysłana przez Cezarian »

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1932 dnia: 27 Marca 2026, 18:15:06 »
Pod warunkiem, że potem nie tka materiałów ze zmieszanej przędzy?
A nie, to Żymscy konserwatyści...
Rude and not ginger

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1933 dnia: 27 Marca 2026, 19:19:29 »
Żymscy konserwatyści nie tkają w szabas, to pewne.
Choć matka tak i babka tka...

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1934 dnia: 01 Kwietnia 2026, 11:24:52 »
 Gonzo zawsze przywiązywał duże znaczenie do danego słowa. Na przykład kiedyś przyrzekli sobie z żoną, że jeśli jedno z nich umrze wcześniej, drugie będzie żyć dalej. Oboje słowa dotrzymali.