Tego też nie oglądałam. Ale oglądałam ten o rzucaniu kromek posmarowanych masłem - i znów mit okazał się mitem, co potwierdziło jedynie moje prywatne badania prowadzone od 2000 roku 
Proszę bardzo, taki błąd metodologiczny! Nawet statysta statystyk wytknie zbyt krotką reprezentatywną reprezentację okresu czasu, przez który prowadziłaś badania. To, że urodziłaś się w 2001r jedynie częściowo Cię usprawiedliwia. Otóż prowadzone przeze mnie od 1976r. badania z kromką chleba z masłem wskazują jednak niezbicie na poprawność obiegowego twierdzenia o spadaniu kromek masłem na dół. Trzeba dodatkowo pamiętać o szeregu regułach, o których nie mają pojęcia dyletanci z Discovery. Przede wszystkim:
- istotna jest niespodziewaność zdarzenia: masło i chleb nie mogą zdawać sobie sprawy, że biorą udział w eksperymencie, gdyż zachodzi wówczas mimowolna reakcja nerwowa (taka, jak przy badaniu ciśnienia krwi), która wypacza wyniki;
- istotna jest czerstwość kromki - tą samą kromkę można używać jedynie kilka miesięcy, gdyż wraz z wysychaniem zmienia się jej ciężar i struktura, co ma zasadniczy wpływ na wyniki;
- z podobnych względów tego samego masła można używać jeszcze krócej, gdyż szybciej się zużywa wycierając się (w kontekście wyników badań potwierdzających teorię o spadaniu kromki masłem do dołu jest to oczywiste) lub jejcząc (zjejczając) się jęcząc z wysiłku;
- wyniki eksperymentu są różne w odmiennych ustrojach politycznych, a zwłaszcza w okresie reglamentacji masła. Masło znacznie częściej spadało na dół do roku 1989 włącznie. Od tego roku tendencja ta dotyczy jedynie maseł droższych i w żadnym wypadku roślinnych oraz wolnych od cholesterolu.
Często zdarzają się manipulacje wynikami eksperymentów polegające na używaniu przez "badaczy" droższych lub rzadszych gatunków chleba w zestawieniu z tanim masłem lub odwrotnie. Oczywiście wiemy, jakie siły za tym stoją. Widzimy to w reklamach masła i margaryny.
Przypominam o napędzie antygrawitacyjnym, jaki można sporządzić z kota i chleba z masłem.
Bodajże Stefek sprawdzał, czy teoria ta ma zastosowanie do masła w dominie? Wyniki były zaskakujące! Chociaż nie ujawnił, jakiego użył masła udowodnił niezbicie, że teoria domina polega właśnie na tym, że
kostki domina padają właśnie masłem na dół!Gdyby ktoś miał jeszcze jakiekolwiek wątpliwości w obliczu tych p o r a ż a j ą c y c h dowodów, to argument ostateczny*: Liście także najczęściej spadają masłem na dół, co definitywnie potwierdza teorię domina.
* Argument ostateczny jest jak wiadomo częścią teorii ostatecznego rozwiązania.
Otwartym pozostaje pytanie, czy i jaki w kontekście bakterii ma wpływ dłuższe niż 3s leżenie kromki chleba masłem do dołu, a jaki, gdy ta sama kromka leży masłem do góry.