Autor Wątek: Przerwa na reklamę  (Przeczytany 105000 razy)

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
Odp: Przerwa na reklamę
« Odpowiedź #525 dnia: 25 Marca 2024, 13:05:26 »
Balansujemy na cienki linii porównań, ale wolałabyś widok jaj z tyłu?
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #526 dnia: 25 Marca 2024, 14:00:20 »
Trudno powiedzieć. Nawet nie wiadomo, czy już umalowane?
Ważne, że wolno wybiegane.
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #527 dnia: 25 Marca 2024, 14:06:43 »
Trudno powiedzieć. Nawet nie wiadomo, czy już umalowane?
Ważne, że wolno wybiegane.
I zawsze blisko ludzi!

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #528 dnia: 18 Lutego 2026, 20:15:24 »
A, tutaj.
Jakby kto się interesował, gdzie zaginął niejaki Twardowsky, to Bagiński opowiada, co następuje:

O Twardowskym 3.14
Był kiedyś taki projekt.
Dzięki Olowi i Darkowi doszło sporo nowych obserwujących i regularnie wraca pytanie: co się stało z Legendami Polskimi i Twardowskim. Przypinam więc to na jakiś czas, żeby po raz setny nie odpisywać tego samego.
Twardowsky 3.14 to jeden z moich ulubionych scenariuszy. Pisaliśmy go z Błażejem Dzikowskim w 2019. Ostatni draft mam z maja, trochę ponad pół roku przed lockdownami. W innym świecie.
Zaczynało się małą sceną pod Warszawą, w przydrożnym grill barze Roma, który zostaje otoczony przez oddział komandosów z Żelaznej Góry. W środku, a jakże, siedzi Twardowski i spokojnie pałaszuje lokalny specjał – diabelski kociołek (czyli gulasz).
Odkrywamy też - razem z kapitan ŻG, Anną Waligórą - że za barem, w polu, rozpieprzył się pojazd latający. Nie byle jaki: wypasiony, steampunkowy, wyjęty z najdziwniejszego snu wariata, wielki jak dom metalowy kogut.
I tak się to zaczyna. Historia przerzuca nas 400 lat w przeszłość. Po drodze są walki, spiski, miłość, zdrada, pakt z diabłem i wyprawa na granice Układu Słonecznego. Wracają Lucynka i Boruta, dochodzą nowi bohaterowie, z wiernym sługą Pierepałką na czele.
Rzecz była jednocześnie kompletnie pieprznięta i zaskakująco logiczna. Nad paradoksami czasowymi siedzieliśmy z Błażejem miesiącami i wydaje mi się, że dowieźliśmy coś, co ma ręce i nogi. Jacek Dukaj, jeden z naszych testowych czytelników, przyklepał to w ramach świata przedstawionego.
Mieliśmy wstępnie zaklepany budżet, część obsady, rozmowy ze scenografami. Plan był na 2020, kiedy miałem wrócić po drugim sezonie Wiedźmina.
No i walnął Covid. Co lockdowny zrobiły ze światem to chyba nie muszę przypominać. 
Kiedy świat wrócił, produkcja filmowa podrożała mniej więcej razy dwa, priorytety producentów się przestawiły, a kalendarze moje, Platige i aktorów wyglądały jak diabelski kociołek – posiekane w drobny mak. Projekt, jak wiele innych w tamtym czasie, trafił do lodówki.
W rozrywce nic nie ginie na zawsze. Czasem myślę o adaptacji komiksowej albo jakiejś innej formie, ale póki co lód trzyma twardo.
Ot i cała historia.
PS. Ilustrację zrobił do prezentacji projektu świetny art director – Michał Lisowski. Też circa 2019.

Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Fasiol

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-10
« Odpowiedź #529 dnia: 18 Lutego 2026, 20:32:03 »
Fajnie by było jak projekt wlazł z lodówki.
Bóg stworzył ziemię, niebo i wodę, księżyc i słońce. Stworzył człowieka, ptaki i zwierzęta. Ale psa nie stworzył. Bo psa już miał.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #530 dnia: 18 Lutego 2026, 20:38:58 »
Tym bardziej, że Więckiewicz młodszy się nie robi.