Autor Wątek: Wakacje!!!!  (Przeczytany 69021 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Fasiol

• ZOMOwiec
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-10
Odp: Wakacje!!!!
« Odpowiedź #825 dnia: 21 Grudnia 2024, 16:31:04 »
Czy o 9 było przyjemnie? Może i tak, przynajmniej do pierwszego cięcia skalpela, a jak w ruch szła piła, to już ulatywał cały romantyzm chwili.

Kanapki mieliście?
Bóg stworzył ziemię, niebo i wodę, księżyc i słońce. Stworzył człowieka, ptaki i zwierzęta. Ale psa nie stworzył. Bo psa już miał.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
« Odpowiedź #826 dnia: 21 Grudnia 2024, 16:44:21 »
Nie, psują nastrój.
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Bluesmanniak

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-4
« Odpowiedź #827 dnia: 21 Grudnia 2024, 16:54:04 »
Może chociaż zapitkę?

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #828 dnia: 21 Grudnia 2024, 18:08:28 »
Jagodziankę na kościach?

Dziewiąta nad ranem to w grudniu.
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #829 dnia: 21 Grudnia 2024, 18:18:25 »
Na studiach byłem to gdzie mi tam alkohol byl w głowie.  Tylko nauka i koszykówka.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #830 dnia: 29 Grudnia 2024, 08:46:35 »
Tymczasem, wiedzcie, o giaury, że w gruzach leżą Maurów posady. Widziałam naocznie, na razie na miejscu w Maladze. Hiszpan u bramy zatknął sztandary i kasuje po pięć euro od głowy, bez względu na wyznanie.

Dzisiaj mamy w planach most, na który tu mówią nowy, a który powstał kiedy w Paryżu na gilotynę zaprowadzono obywatela Kapeta.
 Najwyraźniej mają tu drobne zaległości w rozwoju infrastruktury.

Będziemy donosić o swoich przewagach acz zapewne nieregularnie. Jak mawia jedna tutejsza znajoma - bycie turystą to ciężka robota.
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #831 dnia: 29 Grudnia 2024, 09:48:05 »
Ale zarazy i ust muzułmanów się nie boicie? Mimo wszystko uważajcie na siebie wśród tych staroci.

Offline Bluesmanniak

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-4
« Odpowiedź #832 dnia: 29 Grudnia 2024, 10:15:25 »
Jak most nowy to może się akurat nie zawali...

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #833 dnia: 29 Grudnia 2024, 10:56:18 »
Ja tylko przypominam lekką parafrazę dowcipu sowieckiego: widzisz most to lepiej nie wchodź.

Offline Fasiol

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-10
« Odpowiedź #834 dnia: 29 Grudnia 2024, 12:05:53 »
I żeby nie było o jeden za daleko.
Bóg stworzył ziemię, niebo i wodę, księżyc i słońce. Stworzył człowieka, ptaki i zwierzęta. Ale psa nie stworzył. Bo psa już miał.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #835 dnia: 29 Grudnia 2024, 12:12:03 »
Tak, ale to już dowcip zachodni. Może da się połączyć?

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #836 dnia: 30 Grudnia 2024, 10:43:55 »
Tymczasem, nie tylko nowym mostem Ronda stoi (tak, ronda też tam są w solidnej liczbie), także najstarszym w okolicy Plaza de Toros, czyli areną do corridy. Ze względu na to, że nie sezon, obejrzeliśmy tylko z zewnątrz, za to mogliśmy pocałować wyjątkowo ozdobną klamkę. A dokładniej to kołatkę, na widok specyficznego kształtu której Grzegorz zadumał się nad tym, czym do bram sławy stuka torreador.
Sądząc po wielkości, to raczej bycze, chociaż jak można domniemywać torrero też zapewne powinien mieć niemałe...
Rude and not ginger

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #837 dnia: 30 Grudnia 2024, 11:24:04 »
Byłem tam ,kiedyś, sama Ronda fantastycznie położona i most co się zowie. Wówczas wpuszczali do środka areny. Bardzo to ciekawe, tym bardziej, że potem udało nam się zobaczyć corridę na żywo, oczywiście z drugiej strony areny. Wówczas powstała nawet drobna opowieść o wrażeniach, którą może (?) warto przypomnieć.

Wakacyjne misje misyjne - Corrida
Nie zapominamy, ze kaganek misyjny należy nieść nawet pod chrześcijańskie strzechy. Gdzie zaś wartości ludzkie są ważniejsze, niż na corridzie? Ruszamy więc. Czekamy na autobus w gronie turystów z krwiożerczym wyrazem twarzy. Większość ma juz zakrwawione nosy i uszy, cześć toczy pianą. Anglikańska Angielka obok ćwiczy pod spódnicą ruchy muletą. Jedziemy... każdy z pasażerów podejrzliwie patrzy na współtowarzyszy, nie ma mowy o drzemce, nikt nie jest samobójcą.
Przed corridą protest głośnych i oflagowanych ekologów. Żądają zakazu używania do walk coraz rzadszych byków andaluzyjskich. Proponują w ich miejsce byki kastylijskie, prawdziwa plagę sadów czereśniowych.
Byki zgodnie z prawem unijnym mają w uszach kolczyki, powodujące, jakże potrzebne podczas walki podenerwowanie. Po raz kolejny widać, że unijne przepisy są przemyślane bardziej, niż to się wydaje na pierwszy rzut oka.
Na miejscu drobne rozczarowanie. Wszystkie byki biorą udział w corridzie po raz pierwszy. To widać, są nieco zagubione. Jeden w panice sam siebie bierze na rogi. Obecny na stadionie gubernator miasta na ten widok ostentacyjnie wychodzi, traktując „zajście” jako prowokację polityczną. Tak czy siak, pierwszy byk dostał zawału i przy gwizdach wyrobionej publiczności opuścił jak niepyszny arenę.

Rozglądamy się. Świat stanął na głowie. Na walki byków przyszli hindusi w swoich tradycyjnych strojach. Może także mają zadania misyjne? Na arenie torrero celebruje papierosa, przy czym ostentacyjnie pomija byka, nie zważając na jego proszący wzrok. Wzmaga to protesty ekologów żądających równych praw dla zwierząt w dostępie do używek. Wywieszony przez nich transparent przypomina, że nawet skazanym na karę dożywocia przysługuje prawo do ostatniego życzenia. Hindusi nie wytrzymują presji i jako niepalący wychodzą. W końcu na arenie pojawia się doświadczony byk. Widać, że kopyta zjadł na arenie. Wkrótce pokazuje torreadorom i wdowom po nich, do czego służą polisy ubezpieczeniowe, a nam, na czym naprawdę polega ten zdrowy i rozwijający sport.

Rozgrywki pomału dobiegają końca. Jako, że byki zabite na wyjeździe liczą się podwójnie, remis 2-2 dla torrero przyjezdnego jest sukcesem. Koniec spektaklu przebiega jednak pod znakiem dużego skandalu korupcyjnego. Podobno część byków była przekupiona i symulowała śmierć kliniczną

Po corridzie jedno jest pewne. Zabijanie ryby na Wigilię będzie łatwiejsze. Trzeba tylko znaleźć muletę i znajomego bandolero.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #838 dnia: 02 Stycznia 2025, 07:09:31 »
Tymczasem, chwytania byka za... no, mniejsza z tym za co, będą zdjęcia, to sobie obejrzycie...
No w każdym razie ciąg dalszy.
Po wczorajszych odwiedzinach u Awerroesa i Majmonidesa dziś jedziemy sprawdzić stan murów Grendy. Miejmy nadzieję, że sytuację sanitarno-epidemiologiczną już ogarnęli.
Rude and not ginger

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #839 dnia: 02 Stycznia 2025, 10:07:43 »
Przy okazji możecie ustalić różnicę pomiędzy Alcazabą i Alcazarem.