Autor Wątek: Fly by PKP  (Przeczytany 287665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Fasiol

• ZOMOwiec
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-10
Odp: Fly by PKP
« Odpowiedź #3120 dnia: 29 Listopada 2025, 11:32:25 »
Oj, ty wiesz, jak weekend poprawić...

Ups.
Bóg stworzył ziemię, niebo i wodę, księżyc i słońce. Stworzył człowieka, ptaki i zwierzęta. Ale psa nie stworzył. Bo psa już miał.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #3121 dnia: 29 Listopada 2025, 12:00:28 »
Już ty wiesz co.

A śniegu tam na Mazowszu nie chcecie? Bo na Warmii mamy spore zapasy ;)

Do jeziora se upchnijcie.

Co do polityków, to normalne. pamiętam, jak z niejakim zaskoczeniem odnotowano przecięcie wstęgi na obwodnicy Kłodzka przez aparatczyków opcji, która jako żywo nic z tą inwestycją nie miała do czynienia. Ale wstęgę, telewizję i bodaj xiędza zorganizowali. To były inne czasy, patrzyło się na to wtedy z pewną taką pobłażliwością, ot, ze Stronia się urwali...

Wzmiankowany wyżej Czaskoski jest tu regularnie odpowiedzialny za koklusz i gradobicie, i za to, że kury mleka nie dają i ogiery słabo się cielą...
Też już się focił w tunelu, ale choć inwestycja jest kolejowa, to przecież nie do końca eksterytorialna. Na konkretnie miejską część trzeba jeszcze poczekać, w Alejach Armagedon jeszcze potrwa, za jakiś rok będą się magistraccy notable znowu mieli gdzie focić. Niemniej to też jest jeden z tych detali robiących wrażenie - że to jest robione wszystko naraz, we współpracy. Owszem, rozjebka jest konkretna, ale w jednym czasie się to kitłasi. A nie musiało. Mogło sobie jeszcze trwać etapami, najpierw kolej, potem miejski odcinek tunelu, o to może tramwaj zróbmy, rozkopmy jeszcze raz...
Tymczasem:
Miasto: Może by tak kiedyś tramwaj tutaj... Ale to trzeba by kopać pod koleją...
Kolej: Kopiemy. Jakiś tramwaj chcieliście?
Miasto: Hell yeah!

Swoją drogą, obserwuję jak rozwałkę Jerozolimskich przyjęli lokalsi. Zasadniczo, przy tej ilości inwestycji w ostatnich latach (tramwaj na Kasprzaka, tramwaj na Wilanów, przebudowa torów tramwajowych na Marszałkowskiej, metro na Dziki Zachód, a to tylko po tej stronie Wisły) to chyba już się po prostu przyzwyczaili. Jak człowiek po pięćdziesiątce do różnych usterek organizmu. Nie "o <ev> co się stało, co to ma być, ja <ev>!" tylko "Aha, teraz tu. No, <ev>, trudno"  S:)
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #3122 dnia: 29 Listopada 2025, 22:30:12 »
Jakby kto sobie chciał pooglądać relację, to proszsz...

https://www.facebook.com/reel/1272991671301255

Vibe jak na lotnisku, mniej więcej, tylko bardziej pizga. Z osiągnięć skopiowanych z rozwiązań lotniskowych - toalety.
Niby nic, ale...
Ludzie!!! Tyle kibelków to na tej stacji nigdy nie było! I od razu na poziomie przejść podziemnych! I przy peronach podmiejskich też!!! I ZA DARMO!!!
Kto tu nie spędził tyle życia, co ja, ten nie zrozumie. Normalnie ze wzruszenia palce mi drżą na klawiaturze. To jest historyczne, cywilizacyjne osiągnięcie, nie żadne tam hektary dachu, co się same odśnieżają, nie żadne turbo nowoczesne rozjazdy...
No, to i windy i ruchome schody. Na kolei. Normalnie można z wózkiem na peron, bez tachania. Ba, nawet z rowerem. Piekło zamarzło.

Ale żeby pacjenci, pardon, pasażerowie masowo nie mdleli to na wejściu (w albumie - na wyjściu) od Jerozolimskich zamontowano jakieś dziwne uschodowione hopki. Pojęcia nie mam, czemu nie można było wyrównać poziomu na tym kawałku. Ale od razu człowiek czuje się bardziej swojsko. A dzięki temu, że miasto nawet nie umyło swojego kawałka tunelu z graffiti (i nie tylko) to już przed wyjściem na ulicę można się zaaklimatyzować do normalnej rzeczywistości.

Ogólnie - jest co zwiedzać.
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Online Bluesmanniak

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-4
« Odpowiedź #3123 dnia: 30 Listopada 2025, 07:57:00 »
Widać, że robi wrażenie bo chyba wyzdrowiałaś na dobre ;)

Online Fasiol

• ZOMOwiec
« Odpowiedź #3124 dnia: 30 Listopada 2025, 08:17:19 »
Tyle adrenaliny i endorfin Mela przyjęła że żadne choroby jej nie straszne.
Bóg stworzył ziemię, niebo i wodę, księżyc i słońce. Stworzył człowieka, ptaki i zwierzęta. Ale psa nie stworzył. Bo psa już miał.

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +25/-2
« Odpowiedź #3125 dnia: 30 Listopada 2025, 08:36:04 »
No cóż, ja może nie Warmiaczka, ale do też nadal uważam, że Mazowiecki Park Krajobrazowy to jest jakiś oksymoron.
Czego jak czego, ale krajobrazu to tu chyba zapomnieli zainstalować.

A ja dopiero niedawno w stronach rodzinnych przeczytałem dokładnie co jest napisane na dużej czerwonej tablicy. Ponieważ stała obok lokalnego Zakładu Gospodarki Komunalnej oraz PSZOKu (i to ma być swoją drogą wieś ja się pytam... o tempora...) kojarzyła się z tablicami z epoki minionej (?) z podstawowym sprzętem ppoż: wiadro bosak takie tam.

No otóż nie. Okazuje się że mamy tam.... https://zpkwm.pl/park/park-krajobrazowy-pasma-brzanki/

Nadal nic w sumie wartego wzmianki, ale jest i ciekawostka. Gdy zaczałem śledzić granice tegoż na mapie to z takim dreszczem "niczym na widok jadowitej żżżmii" stwierdziłem, że podczas strzyżenia południowej części żywopłotu wokół gumna, to w zasadzie rozkłapane me glany były poza parkiem, a elektronożyce - juz na terenie tegoż. Granica przebiega bowiem na połnoc od lokalnej drogi. Czyli w zasadzie na granicy działki Mamy a i w sumie w połowie mojej.

Niby nic. Z drugiej strony: nie od takich rzeczy już u nas podatki i opłatki wprowadzali....
Hochsztapler pan jesteś panie starszy! Zwykły hoch... hochsztapler!!!

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #3126 dnia: 30 Listopada 2025, 09:30:50 »
Podatki jak podatki, ale ograniczenia i regulaminy rozmaite...
O zezwolenie na strzyżenie żywopłotu pan wystąpiłeś? Uuu, to będzie kosztować...
Rude and not ginger

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
« Odpowiedź #3127 dnia: 30 Listopada 2025, 17:35:52 »
Dobrze, kolego Baader, a jakie tam macie ciekawostki faunistyczne, o których mowa na stronie? Czyżby chodziło o waszego kota, czy indora?
Jeśłi dobrze zrozumiałem zaangażowane opisy Dworca Zachodniego w wykonaniu Meli, to można tam jednocześnie korzystać z kilku toalet naraz?
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #3128 dnia: 30 Listopada 2025, 18:43:48 »
No. Możesz jednocześnie wejść do męskiej i niepełnosprawnej. Znaczy, tak przypuszczam, bo dalej się za opatrzone oboma tymi znakami drzwi nie zapuszczałam.
Rude and not ginger

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +25/-2
« Odpowiedź #3129 dnia: 30 Listopada 2025, 18:53:20 »
Dobrze, kolego Baader, a jakie tam macie ciekawostki faunistyczne, o których mowa na stronie? Czyżby chodziło o waszego kota, czy indora?
Jeśłi dobrze zrozumiałem zaangażowane opisy Dworca Zachodniego w wykonaniu Meli, to można tam jednocześnie korzystać z kilku toalet naraz?

Tradycyjnych indorów nie ma u mnie już od wielu lat... Więc albo faktycznie Wyjadacz albo kogut Bazyliszek...
Hochsztapler pan jesteś panie starszy! Zwykły hoch... hochsztapler!!!

Online Bluesmanniak

• ZOMOwiec
« Odpowiedź #3130 dnia: 15 Grudnia 2025, 16:42:16 »

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #3131 dnia: 15 Grudnia 2025, 17:10:54 »
A ja do Gdańska znowu samochodem. Ma wady, ale tę zaletę,  że łatwiej go zaparkować niż pociąg.

Online Bluesmanniak

• ZOMOwiec
« Odpowiedź #3132 dnia: 15 Grudnia 2025, 17:30:00 »
I policja nie wchodzi na granicy ;)

Online Fasiol

• ZOMOwiec
« Odpowiedź #3133 dnia: 15 Grudnia 2025, 17:33:48 »
A ja do Gdańska znowu samochodem. Ma wady, ale tę zaletę,  że łatwiej go zaparkować niż pociąg.

No i pociąg nie jedzie przez Jeżewo.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #3134 dnia: 15 Grudnia 2025, 18:02:26 »
Na policję to akurat trzeba uważać, chyba bardziej niż w pociągu. Ale do Jelitkowa pociągiem już trudniej.