Autor Wątek: Fly by PKP  (Przeczytany 288950 razy)

Online Cezarian

• Pierdziel
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
Odp: Fly by PKP
« Odpowiedź #2670 dnia: 04 Czerwca 2024, 12:41:15 »
I tak macie łatwiej i lepiej, bo do was może samolotem.
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Bluesmanniak

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-4
« Odpowiedź #2671 dnia: 04 Czerwca 2024, 12:45:03 »
Może ale parkingu dla samolotów nie mamy!

Online Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #2672 dnia: 04 Czerwca 2024, 13:08:33 »
A może jakieś parkingi dalej od lotniska typu fly and drive?

Offline Bluesmanniak

• ZOMOwiec
« Odpowiedź #2673 dnia: 04 Czerwca 2024, 13:35:31 »
Niestety, mamy tylko lotnisko daleko od miasta...

Offline Bluesmanniak

• ZOMOwiec
« Odpowiedź #2674 dnia: 04 Czerwca 2024, 13:56:18 »
Łomatkobosko, znowu jakiś rowerek się szykuje???

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #2675 dnia: 04 Czerwca 2024, 14:23:00 »
Spokojnie, zrobią jeden centralny port komunikacyjny i wszyscy na samolot będziemy latać do Baranowa.

@Baader - również spokojnie, ten rozpier..., ekhm, remont, aż na drugą stronę Wisły nie sięga.
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +25/-2
« Odpowiedź #2676 dnia: 04 Czerwca 2024, 15:20:03 »
A jeszcze w tematach kolejowych... Jakieś dwa lata temu z kopyta ruszyły prace nad przywróceniem ruchu pociągów do Karpacza via Kowary. Rok temu odpicowano stację w tych ostatnich (akurat dobrze, niezależnie jak to się skonczy, bo wyglądała jak z  Fallouta) i wycięto dżunglę na torach. I to na razie tyle. Wycięte chaszcze jak leżały tak i leżą. Mam wrażenie że na tyle starczyło jednego z dwóch: dofinansowania albo entuzjazmu :(
Hochsztapler pan jesteś panie starszy! Zwykły hoch... hochsztapler!!!

Offline Urzędnik

• Bułczarz
  • **
  • słoiki dżemu truskawkowego +15/-0
« Odpowiedź #2677 dnia: 04 Czerwca 2024, 19:18:46 »
Bo to jest zmyłka i maskirowka, wcześniej zapewne geheim Reichssache . Wysiada się na peronie np 2, mija w tunelu wyjścia kolejno na 3, 4, 5 i już ulica i koniec. Podpowiedź : wtedy w prawo i schodami na górę.

Zaś w sto(L)ycy mamy tak, że Warszawa Śródmieście WKD ma jeden peron, z którego wchodzi się do labiryntu prowadzącego do Warszawy Centralnej (perony 1, 2, 3, 4) na której drugim końcu (tj. na końcu jej peronów) jest zejście do tunelu z którego to tunelu są wyjścia na trzeci z kolei dworzec, tj. Warszawę Śródmieście (gdzie WKD nie wjedzie), która to ma perony trzy (1, 2 i 3 - z czego perony 1 i 2 obsługują jeden tory, perony 2 i 3 drugi tor).

Miny ludzi szukających w tym tunelu z dworca na dworzec o który z peronów (1, 2, 3) chodzi są przebijane jedynie przez miny ludzi, którzy próbują odjechać z Warszawy Śródmieścia WKD za pomocą eskaemki, która tam nie zajeżdża, bo i nie ma jak.

Online Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #2678 dnia: 04 Czerwca 2024, 20:09:26 »
Przerażające są to rzeczy a ekstraordynaryjne. Jak to przeczytałem, zaczynam się zastanawiać, jak to możliwe, że nie zabłądziłem nigdy na W-wa Śródmieście? Pewnie dopiero to przede mną.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #2679 dnia: 04 Czerwca 2024, 22:32:25 »
Bo nie próbowałeś przejść z Warszawy Śródmieście na Warszawę Śródmieście?

Swoją drogą, miasto, które potrzebuje jednocześnie stacji o nazwie Główna, Centralna i Śródmieście (x2) robi to chyba dla zmylenia przeciwnika, czy co?  S:)

A, przepraszam, zapomniałam jeszcze o stacji Centrum. Metro to jest, co prawda, ale też nie ułatwia.
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Urzędnik

• Bułczarz
  • **
  • słoiki dżemu truskawkowego +15/-0
« Odpowiedź #2680 dnia: 04 Czerwca 2024, 23:37:08 »
Warto dodać, że poza Warszawą Główną każdej z tych stacji warszawonajgłówniejszych towarzyszą liczne przejścia, korytarzyki, galerie i inne podziemne dziury, zasadniczo połączone ze sobą i z sąsiednimi lochami. Jak się człek zagapi, to zamiast na podmiejski do Pruszkowa wyjdzie na taki betonowy skwerek koło Marriotta.

Warto też wspomnieć o Warszawie Zachodniej, która co prawda ma niewiele wspólnego z stacjami centralnogłownymi, za to składa się z Warszawy Zachodniej zasadniczej oraz oddalonego peroniku, który kiedyś był osobnym przystankiem kolejowym.

Podobna abominacja, lecz autobusowo-pociągowo-tramwajowe ma miejsce w Bydgoszczy, gdzie wiele nie za bardzo powiazanych funkcjonalnie przystanków różnych środków lokomocji nosi dumne miano Bydgoszcz Wschód, od "stacji" kolejowej która nie ma kas. Ani poczekalni. Ani automatu biletowego.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #2681 dnia: 05 Czerwca 2024, 06:35:16 »
Ja zasadniczo szalenie lubię ten podziemny labirynt, szczególnie skwarnym latem czy słotną jesienią można na linii wschód-zachód przejść pół Śródmieścia nie narażając się na warunki pogodowe.
Wyrobiłam sobie chyba zresztą jakiś kreci zmysł, którym nieco szokuję przyjezdnych znajomych. zwłaszcza tym tajnym przejściem między Śródmieściem a Centralną. To jest prawie jak przenikanie przez ściany  S:)
Rude and not ginger

Online Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #2682 dnia: 05 Czerwca 2024, 09:10:24 »
Poprosimy więcej o krecim zmyśle. Czy wyrabiał się już we Wrocławiu, na peronach, o których pisał Baader?

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +25/-2
« Odpowiedź #2683 dnia: 05 Czerwca 2024, 11:10:42 »
Tak dla przypomnienia....

Jakby co to mam nadzieję pamiętacie co radzili na lekcjach P.O.: prześcieradło i czołgamy się w stronę najbliższego cmentarza!
Hochsztapler pan jesteś panie starszy! Zwykły hoch... hochsztapler!!!

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #2684 dnia: 05 Czerwca 2024, 12:28:06 »
Z godnością!

Za moich czasów we Wrocławiu jeszcze takich fanaberii jak peron szósty nie było. Dworzec właściwy kończył się na peronie 4, z którego odjeżdżało wszystko w moim kierunku, więc pomylić się było trudno. Tylko na pospiechy trzeba było uważać, bo rozczepiali na dwie strony i po zaokrętowaniu się w niewłaściwy wagon można było się obudzić w Jeleniej Górze.
Ale to dygresja. Za tymże ostatnim prawilnym peronem czwartym był upchnięty przytulony do zewnętrza hali peronowej jednotorowy peronik piąty, z napisem "pociąg w kierunku Kobierzyc". To taka wiocha zaraz za Wrocławiem, zawsze się zastanawiałam, czemu ich taki zaszczyt kopnął.

Tamże zresztą została mi wdrylowana solidna, poniemiecka pewnie jeszcze, logika numeracji torów. Peron I tor 1 i 2. Peron II tor 2 i 3. I tak dalej.
Co przyczyniło sie do późniejszej traumy przy korzystaniu z peronów Warszawy Zachodniej  S:)
Rude and not ginger