Autor Wątek: Archeo-won-tek  (Przeczytany 215240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
Odp: Archeo-won-tek
« Odpowiedź #1755 dnia: 08 Maja 2025, 15:13:40 »
Puściłby live ze schodów senatu?
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Online Cezarian

• Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
« Odpowiedź #1756 dnia: 08 Maja 2025, 15:47:15 »
Na Instagramie i skrót na Tik-Toku?
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline 666

• Łeb-Majster
  • Młodszy Techniczny Telewizyjny
  • słoiki dżemu truskawkowego +669/-666
    • 4915610
    • Maciej Zembaty - strona nieoficjalna
« Odpowiedź #1757 dnia: 09 Maja 2025, 11:06:48 »
To ten od Ceterum censeo Instagram et Tik-Tok esse delendam?
nie graj ze mną...

Online Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1758 dnia: 09 Maja 2025, 14:36:39 »
Nie, to jego następca. Dodajmy, że najprawdopodobniej późniejszy następca...

Online Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1759 dnia: 12 Czerwca 2025, 11:19:01 »
Proszę bardzo, kolejny dowód. A niektórzy twierdzą, że historia i historie Gonza są zmyślone.

Online Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1760 dnia: 22 Czerwca 2025, 10:51:53 »
Możemy zaprzeczać, krygować się, ale prawda jest taka, że każdy z nas chciałby się choć trochę odmłodzić. Zdawałoby się, że Gonzowi jest wszystko jedno i jest ponad takie potrzeby, a jednak nie. Ulega tym samym popędom i ostatnio regularnie chodzi na rehabilitację… dla dzieci i niemowląt. Mówi, że po jednym seansie ustawiania… bioderek, czuje się młodszy o parę milionów lat.

Offline Bluesmanniak

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-4
« Odpowiedź #1761 dnia: 22 Czerwca 2025, 11:06:13 »
Też bym chciał żeby mi ktoś kręgosłup ustawił, bo co raz gorzej z nim...

Online Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1762 dnia: 22 Czerwca 2025, 11:16:16 »
Może rehabilitacja dzieci i niemowląt?

Offline Bluesmanniak

• ZOMOwiec
« Odpowiedź #1763 dnia: 22 Czerwca 2025, 11:50:06 »
No może, bo ta dla dorosłych to coś słabo działa. Tylko gdzie mnie przyjmą?

Online Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1764 dnia: 22 Czerwca 2025, 12:08:12 »
Sam nie wiem, jak robi to Gonzo? Może potrafi świetnie udawać, że jest niemowlakiem?

Offline Bluesmanniak

• ZOMOwiec
« Odpowiedź #1765 dnia: 22 Czerwca 2025, 13:10:11 »
W Centrum Zdrowia Matki?

Online Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1766 dnia: 22 Czerwca 2025, 13:19:38 »
Albo Centrum Zdrowia Ojca?

Online Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1767 dnia: 25 Czerwca 2025, 10:02:49 »
Dzisiaj z cyklu opowieści długich, ale skomplikowanych, ale warto, bo odkryto pierwsze słowo  neandertalczyków!

Zidentyfikowano prawdopodobnie najstarsze na ziemiach polskich dzieło sztuki. Jest to licząca sobie ponad 100.000 lat kość niedźwiedzia, na której neandertalczyk, a raczej – o czym dalej – neandertalka, intencjonalnie wyryła kilkanaście nacięć, co jest potwierdzeniem symbolicznego sposobu myślenia. To najstarszy taki artefakt na ziemiach polskich, wydobyty w jaskini Dziadowa Skała w Zawierciu w woj. Śląskim. Niestety, nie jest ona, jak dotychczas spekulowano żebrem, choćby biblijnego Adama, ale kością promieniowa niedźwiedzia i to nie niedźwiedzia jaskiniowego, a zwykłego, szarego misia brunatnego, jakiego każdy z nas zna na co dzień.
Warto wspomnieć, że najstarsze znaleziska związane z neandertalczykiem datowane są na 230 tys. lat, a gatunek ten żył w Europie mniej więcej do 30 tys. lat temu, kiedy wymarł ze względu na zbyt wysokie wymagania stawiane otoczeniu, a zwłaszcza samcom przez jego płeć żeńską. Zdaniem wtajemniczonego w temat Gonza, wymagania te związane były z posiadaniem przez samice dwóch punktów G. Musiało skończyć się to wymarciem, bo konkurencja, czyli ówczesne przedstawicielki homo sapiens sapiens, a więc człowieka współczesnego, były bardziej wyrozumiałe i spolegliwe. To właśnie od niewielkich wymagań „ludzkich” samic - co do dzisiaj z błyskiem w oku wspomina Gonzo -zaczęła się ekspansja człowieka, który odniósł wielki sukces osadniczy. Oby nadzwyczajne wymagania kobiet się nie powtórzyły, mówi nasz bohater, bo tym razem nie ma w zapasie neandertalek lub innych hominidów.
Wracając do kości, ma ona nacięcia, w postaci różnokierunkowych linii o niewątpliwe notacjach symbolicznych, związanych z komunikatem lub zapisem liczbowym. Nacięcia mają specyficzne cechy: są powtarzalne, podobne do siebie i zorganizowane w grupie, zaś dzięki obrazowaniu trójwymiarowemu udało się ustalić ich liczbę na 17.
Albo jest to przykład próby notacji numerycznej albo inny przekaz symboliczny, a może jedno i drugie, twierdzą naukowcy. Zapewne była to próba zapisu jakiejś informacji, tym bardziej, że wykluczono, aby ślady miały charakter obróbki konsumpcyjnej.  Zatem mamy być może do czynienia z pierwszym przejawem sztuki na ziemiach Polski? Jeśli chodzi o symbolikę, to najprawdopodobniej należy utożsamiać ją z zachowaniem rytualnym.
Jakie zachowanie rytualne? – pogardliwie uśmiecha się Gonzo. Przejaw zwykłego pożądania, czy jak to mawiała autorka nacięć – łączenia libido. Kość jest przejawem symboliki konsumpcji, tyle, że konsumpcji związku! Zresztą tyle afery o 17 razy, ale przecież to było przez całą noc, zakończył Gonzo wzruszając ramionami.
Zaś określenie „libido” stało się jedynym powszechnie znanym słowem neandertalskim, po tym, jak Gonzo opowiedział jego historię niejakiemu Zygmuntowi Freudowi, który rozchlapał je na prawo i lewo, choć trzeba mu oddać, że pewien kontekst znaczeniowy zachował.
Sam Gonzo negatywnie odnosi się do innych pogłosek, że nacięcia rzekomo przedstawiały go figuratywnie w jego ówczesnej interglacjalnej postaci, idealizowanej na niedźwiedzia brunatnego, a nie na jaskiniowego, bo nawet neandertalczycy wiedzieli, że jaskiniowe za chwilę wymrą.

Online Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1768 dnia: 30 Czerwca 2025, 15:34:15 »
 Co z natury, a co z kultury?
Gonzo patrząc na kobiety zawsze stoi przed dylematem: jak się zachować, co z natury, a co z kultury? I ciekawostka, im kobieta brzydsza tym bardziej wygrywa kultura, a przegrywa natura.

Online Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1769 dnia: 02 Lipca 2025, 10:54:43 »
 Gonzo może nawet zbyt energicznie zaprzecza, aby powszechnie występujący w różnych częściach świata w kulturach starożytnych motyw męskich narządów płciowych był na nim wzorowany. Wręcz zaperza się słysząc, jakoby najstarszy na świecie monument odnaleziony w Karahan Teple w Turcji - przedstawiający charakterystyczną 2,5 metrową postać mężczyzny trzymającego w dłoniach fallusa, a datowaną na 8500 r. przed Chrystusem, świadczy o tym, że Gonzo bawił się on nie tylko koszykówką i rydwanami, wówczas zresztą jeszcze nieznanymi. Według tych przekazów Gonzo wyglądał tak:
Human statue measuring 2.3 meters tall discovered during excavations at  Karahan Tepe, depicts a seated man holding his genital organ. Karahantepe  is a prehistoric archaeological site in the Sanliurfa province of Turkey,

Spojrzawszy na zdjęcie Gonzo, cały purpurowy na twarzy stwierdził, że to bzdura, bo ani rysy twarzy, ani ŻADNE INNE CZĘŚĆI CIAŁA posągu nie są do niego podobne! I natychmiast wyszedł pod prysznic.