Nieoficjalna strona Macieja Zembatego już nie w budowie zaprasza! https://zembaty.poszepszynscy.info - nowy adres! Za to treść stara.Nie ma powodu do niepokoju...
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Cytat: Bruxa w 12 Kwietnia 2010, 15:14:28Nieee no, w takim 1940 to od nasz było dalej. Tylko z drugiej strony Niekoniecznie. Od nas było do granicy w Prostkach ok 85-90 km. Oczywiście w wiadomą stronę.
Nieee no, w takim 1940 to od nasz było dalej. Tylko z drugiej strony
Myśmy byli Rzeszą jak na Rzeszę się jeszcze mówiło Prusy, i to bynajmniej nie Wschodnie. Ale nie będę się licytować, zwłaszcza, że mnie tam wtedy nie było. A wcześniej to byliśmy Zawsze Piastowscy, tylko w międzyczasie byliśmy Austrią, Śląskiem, albo Koroną Czeską.
A wcześniej to byliśmy Zawsze Piastowscy, tylko w międzyczasie byliśmy Austrią, Śląskiem, albo Koroną Czeską.
Kupujemy za niego wartości estetyczne
(a nie hebel, jak się mówi po polsku gwarowo)
Cytat: Ali w 12 Kwietnia 2010, 20:49:24(a nie hebel, jak się mówi po polsku gwarowo)Bo się pogubiłem - czy polski to gwarowa odmiana niemieckiego?
Cytat: Stefan w 13 Kwietnia 2010, 12:07:50Cytat: Ali w 12 Kwietnia 2010, 20:49:24(a nie hebel, jak się mówi po polsku gwarowo)Bo się pogubiłem - czy polski to gwarowa odmiana niemieckiego?Po polsku jest strug. Natomiast szczególnie w zachodnich rejonach kraju język polski, a w zasadzie miejscowa gwara, zapożyczyła wiele wyrazów z języka niemieckiego. Tak też było z der Hobel, który stał się heblem. I tyle. Język polski należy do grupy języków zachodniosłowiańskich, a niemiecki do germańskich. Jeden nie jest odmianą drugiego.Sorki za poważny ton, ale sprowokowałeś Ende
Dlaczego pani napisała night po angielsku a weekend po polsku?