Autor Wątek: Dysk od laptopa  (Przeczytany 10291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline msnet

• Hydraulik
  • Aktywny Bułczarz
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +8/-0
Dysk od laptopa
« dnia: 05 Sierpnia 2008, 13:37:28 »
Moze bedziecie wiedziec cos na ten temat.

Potrzebuje podlaczyc dysk od laptopa do stacjonarnego kompa, czy sa jakies przejsciowki ?
Kogo nie spytam to oczy przewraca i na tym sie konczy rozmowa :/

Stefan

• Gość
Odp: Dysk od laptopa
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpnia 2008, 15:43:49 »
przejściówek nie ma, ale są specjalne  obudowy (podłącza się je potem za pomocą SB)

Offline 666

• Łeb-Majster
  • Młodszy Techniczny Telewizyjny
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • słoiki dżemu truskawkowego +669/-666
    • 4915610
    • Maciej Zembaty - strona nieoficjalna
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpnia 2008, 15:49:54 »
zapytaj jakiegoś informatyka może?

A ja wyjeżdżam na dniach... niedaleko, bo do Tajlandii (to na wschód jest) i może mnie nie być tak około gdzieś trochę, bo nawet 3 tygodnie. Pozdrawiam żyskich i żegnam się na ten czas - mam nadzieję potem wrócić z nowymi siłami i świeżymi pomysłami. :D ;D (bo ostatnio to mam w cholerę mało czasu na cokolwiek) :D
nie graj ze mną...

Offline msnet

• Hydraulik
  • Aktywny Bułczarz
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpnia 2008, 17:16:35 »
Obudowa na usb mowisz, jesli nie jest droga to warto sie zastanowic, najpierw jednak bede musial poszukac softu pod winde do prawdopodobnej naprawy mbr, jakies tam programy mam ale z dyskietki,po usb to nie wiem czy w ogole cos zobaczy, na dysku nie widac zadnej partycji - to wlasnie uslyszalem od informatykow ktorych poprosilem o skopiowanie danych
mocno to sie nie popisali, nawiasem mowiac

Co do wyjazdu, to faktycznie kawalek :), milej zabawy w chowanego z Tajlandkami tudziez ucieczki przed tambylcami :D

Online Cezarian

• Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Sierpnia 2008, 19:21:43 »
Coś kolega msnet nam informatyzuje forum! Za dużo tej informatyki. My tu generalnie mało rozmawiamy o polityce, chyba, że na weosło...
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Leon74

• Łebmajstrowy
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-2
  • Ja tu tylko nic nie robię...
    • Rodzina Poszepszyńskich Łebsajt
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpnia 2008, 00:57:17 »
Moze bedziecie wiedziec cos na ten temat.

Potrzebuje podlaczyc dysk od laptopa do stacjonarnego kompa, czy sa jakies przejsciowki ?
Kogo nie spytam to oczy przewraca i na tym sie konczy rozmowa :/

Osobiście tego nie robiłem, ale przejściówki 2,5 cala na 3,5 cala są, np. tu:
http://www.ateneum.pl/opis_sprz.php?id=4&grupa=hdd_akcesoria&nazwa=Akcesoria+HDD
A jeśli w lapie masz dysk Sata to problemu żadnego nie ma, złącza są takie same.
Oczywiście można też użyć obudowy podłączonej przez USB, o której Stefan pisał, możesz też ten dysk wyrzucić (a może nawet nie możesz, do śmietnika chyba nie można tego wyrzucać, przepisy zabraniają...).
Obsesja destrukcyjna dezawuuje krańcowość.

Offline msnet

• Hydraulik
  • Aktywny Bułczarz
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Sierpnia 2008, 08:06:11 »
Coś kolega msnet nam informatyzuje forum! Za dużo tej informatyki. My tu generalnie mało rozmawiamy o polityce, chyba, że na weosło...

Dobrze moge sie wcale nie odzywac! :D
Fakty sa takie ze, lepiej zapytac na tym forum niz na specjalistycznym bo tam madrali pelno a nic konkretnego.
Tutaj pierwszym pomocnym byl Stefan a w dziesiatke trafil Leon74 za co mu tez bardzo dziekuje :)
Dysk niestety nie byl sata dlatego mialem z nim problem.

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +25/-2
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Sierpnia 2008, 08:12:33 »
To może i ja dorzucę swoje trzy grosze do ogródka :) Czas już temu jakiś pewne czasopismo wydało płytkę CD z rozmaitymi narzędziami do ratowania dysku - bardzo sprytnie pomyślaną, po zabootowaniu *) startuje jakiś rodzaj małego Linuksa i ma się w ... to znaczy dużo nader przydatnych narzędzi, w tym właśnie do renowacji i ratowania MBRów oraz tablic Patryc... partycji. Ma ona już kilkanaście m-cy ale wydaje się być nadal zupełnie skuteczna. W razie zapotrzebowania wystawię obraz iso na Lalugi.

*) W czasach PRLu bootowanie nazywano jak pamiętamy glanowaniem.
Hochsztapler pan jesteś panie starszy! Zwykły hoch... hochsztapler!!!

Offline msnet

• Hydraulik
  • Aktywny Bułczarz
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Sierpnia 2008, 08:21:48 »
Thx ale to chyba troszke pozniej bo mowa jest jak sie domyslam o waszym serverze a ja takowego wstepu jeszcze tam nie mam.
W kazdym razie zaden problem, jak dojdzie kabelek to sie jakos umowimy i obraz poleci na moj tymczasowy server o! :)

Stefan

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Sierpnia 2008, 08:29:21 »
Thx ale to chyba troszke pozniej bo mowa jest jak sie domyslam o waszym serverze a ja takowego wstepu jeszcze tam nie mam.
Jak judzi, ;) jak knuje :D, jak kombinuje ;D
Cwana gapa.
Bądź spokojny, klucze dostaniesz.
Chyba...
W każdym razie od tego, co to z nim tak namiętnie na privie plotkujesz  ::)

Offline msnet

• Hydraulik
  • Aktywny Bułczarz
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Sierpnia 2008, 08:38:49 »
Kombinuje bo ma sporo czasu na razie :)
ale jak to temu z kim plotkuje na priv napisalem, czasy sie baaardzo zmienily i czesc radyjek ze sluchowiskami gra tak glosno ze az u mnie slychac :D

Online Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Sierpnia 2008, 09:57:19 »
Czytam wypowiedzi msneta, Leona i Baadera w tym wątku i, o zgrozo, muszę przyznać, że wasz humor jest na tak wysokim poziomie sublimacji, że niemal nic nie rozumiem. Z tą samą zgrozą, o której pisałem w pierwszym zdaniu, po raz kolejny dochodzę do wniosku, o miałkości własnej natury ludzkiej.

Stefek, nie zazdrość człowiekowi plotek na privie. Wiem z pewnego źródła, że sam nie jesteś gorszy, a może nawet nie jesteś lepszy.

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +25/-2
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Sierpnia 2008, 10:10:03 »
Czytam wypowiedzi msneta, Leona i Baadera w tym wątku i, o zgrozo, muszę przyznać, że wasz humor jest na tak wysokim poziomie sublimacji, że niemal nic nie rozumiem.

Czasem i ja tak mam, pamiętam na przykład złowieszczą wywieszkę przy wejściu do Uczelnianego Centrum Informatyki (no po prostu Internet tam był bez ograniczeń, tylko trzeba się było dopchać) AGH: "Uwaga konta z których uruchamiane są boty na ircu będą banowane bez ostrzeżenia".
Hochsztapler pan jesteś panie starszy! Zwykły hoch... hochsztapler!!!

Online Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Sierpnia 2008, 11:43:55 »
Czytam wypowiedzi msneta, Leona i Baadera w tym wątku i, o zgrozo, muszę przyznać, że wasz humor jest na tak wysokim poziomie sublimacji, że niemal nic nie rozumiem.

Czasem i ja tak mam, pamiętam na przykład złowieszczą wywieszkę przy wejściu do Uczelnianego Centrum Informatyki (no po prostu Internet tam był bez ograniczeń, tylko trzeba się było dopchać) AGH: "Uwaga konta z których uruchamiane są boty na ircu będą banowane bez ostrzeżenia".
Anegdota jak zwykle (jeśli ją zrozumiałem), palce lizać.
Pozostaje jednak nieco semantyczne pytanie, które wyraziłem (zupełnie przypadkowo) w stosunku do Stefka. Czy lepiej napisać o kimś, że sam nie jest gorszy, czy też, że sam nie jest lepszy? ???

Stefan

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Sierpnia 2008, 13:00:14 »
Pozostaje jednak nieco semantyczne pytanie, które wyraziłem (zupełnie przypadkowo) w stosunku do Stefka. Czy lepiej napisać o kimś, że sam nie jest gorszy, czy też, że sam nie jest lepszy? ???
Pisze się (albo jest napisane) Sam.
Trochę szacunku dla mniejszości narodowych.