Autor Wątek: Kwiatki z translatorskiej łączki i inne zabawy z AI  (Przeczytany 47880 razy)

Offline Leon74

• Łebmajstrowy
  • Pierdziel
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-2
  • Ja tu tylko nic nie robię...
    • Rodzina Poszepszyńskich Łebsajt
Odp: Kwiatki z translatorskiej łączki i inne zabawy z AI
« Odpowiedź #210 dnia: 09 Lipca 2026, 20:59:11 »
Gdyż to są rzeczy, o których się nie śniło fizjologom, już wolę więcej nie pytać, aby kociej mordy nie dostać.
Obsesja destrukcyjna dezawuuje krańcowość.

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +25/-2
« Odpowiedź #211 dnia: 10 Lipca 2026, 09:07:18 »
Ale czemu Japończycy nazywają sufit ospą (albo ospę sufitem) to się nie dowiedziałam.

Podobieństwo w jedną stronę - brzmienie>znak mogło z czasem skonwertować się w inną wymowę (czyli znak>nieco już inne brzmienie) tak ze cztery razy przez stulecia i robił się miszmasz zupełny gdzie kontekst decyduje o wszystkim. Nasi Chińczycy tłumaczyli nam to wyjaśniając jak właściwie potrafią szybciej od nas pisać na komunikatorach w swoich znaczkach; to jakoś tak działało że system podpowiadał (z pierwotnego znaku a potem ogólnego kontekstu) najbardziej prawdopodobne połączenia znaków w tym i absurdalne z punktu widzenia logiki i wystarczało wybrać właściwy a przewaga szybkości brała się jeszcze i z tego że powodowało to silną tendencję do pisania słów na 2-3 znaczki zamiast literackich na 4-6 licząc że odbiorca się domyśli: własnie że skoro cały czas mowa była o budowlance to to zestawienie oznacza gniazdko a nie terminalne stadium choroby.

Swoją drogą idzie się tego nauczyć, nawet metodą nieco małpią. dialog z metra w Nankinie:

- [kolega] Daleko jeszcze?
- [ja] Hmmm moment... 9... nie, 8 stacji.
- Zaraz... Skąd wiesz?
- Z żaróweczek nad drzwiami. Nasza stacja ma opis tym znaczkiem mniej więcej jak kura stojąca w pobliżu komody.
Hochsztapler pan jesteś panie starszy! Zwykły hoch... hochsztapler!!!

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #212 dnia: 10 Lipca 2026, 09:57:55 »
Fascynujące...
Ale serio, fascynujące.
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
« Odpowiedź #213 dnia: 10 Lipca 2026, 10:21:00 »
Serio to się zgadzam. Fascynujące zresztą na kilku poziomach, pozytywnych i negatywnych. Pozytyw est taki, że od małego rozwiają nie tylko pamięć, ale i skojarzenia, abstrakcyjne myślenie, ucząc się tysięcy ideogramów i ich znaczeń, podczas, gdy my płaczemy nad tabliczka mnożenia.Na negatywny charakter takiego pisma zwracał uwagę wielki filozof Feliks Konieczny, twierdząc, że obrazkowe, czy ideograficzne pismo ogranicza, bo niełatwo w nim o rozwój i w miarę postępu naukowego o wiele trudniej znaleźć w nim odpowiednie desygnaty, zwłaszcza do pojęć abstrakcyjnych. To w ogóle jest ciekawy temat, czy i jak stosowane w danej społeczności pismo wpływa rozwojowo, a kiedy hamulcowo na rozwój.
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
« Odpowiedź #214 dnia: 10 Lipca 2026, 10:43:36 »
Serio to się zgadzam. Fascynujące zresztą na kilku poziomach, pozytywnych i negatywnych. Pozytyw est taki, że od małego rozwiają nie tylko pamięć, ale i skojarzenia, abstrakcyjne myślenie, ucząc się tysięcy ideogramów i ich znaczeń, podczas, gdy my płaczemy nad tabliczka mnożenia.Na negatywny charakter takiego pisma zwracał uwagę wielki filozof Feliks Konieczny, twierdząc, że obrazkowe, czy ideograficzne pismo ogranicza, bo niełatwo w nim o rozwój i w miarę postępu naukowego o wiele trudniej znaleźć w nim odpowiednie desygnaty, zwłaszcza do pojęć abstrakcyjnych. To w ogóle jest ciekawy temat, czy i jak stosowane w danej społeczności pismo wpływa rozwojowo, a kiedy hamulcowo na rozwój.

To też jest prawda i to na kilku płaszczyznach. Ich opis urządzeń nad którymi razem pracowaliśmy miał znaki odwzorowujące plus minus angielskie brzmienie nazwy - a tłumaczenie 1:1 bez kontekstu byłoby zupełnie absurdalne. To samo tyczy się pojęć ogólnych. Przykład - acz tu i my i oni szybko przełączyliśmy się na mniej grząski temat: demokracja. Współczesne Chiny są na 200% za demokracją. Zapisuje się to bowiem jako - i tu kilka możliwości - rządzi lud, władza ludu, lub rządy ludu! Trudno o bardziej słuszne sformułowanie. A co się pod nim rozumie to już inna sprawa.

No i jeszcze jedno. Samo czytanie u nas i u nich wygląda podobnie. Rozpoznajemy wszak całe słowa a nie składamy je z literek jak w nauczaniu podstawowym. Tylko droga dojścia do tej biegłości jest mimo wszystko chyba u nas łatwiejsza...

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #215 dnia: 10 Lipca 2026, 18:06:20 »
A takie hasło ma wystarczającą liczbę znaków?
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #216 dnia: 10 Lipca 2026, 22:23:36 »
Oraz ciekawe, jak się po chińsku pisze Bolesławiec.
Rude and not ginger

Offline Leon74

• Łebmajstrowy
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-2
  • Ja tu tylko nic nie robię...
    • Rodzina Poszepszyńskich Łebsajt
« Odpowiedź #217 dnia: 10 Lipca 2026, 23:35:02 »
Oraz ciekawe, jak się po chińsku pisze Bolesławiec.

Ponoć tak: 博萊斯瓦維茨 , co wymawia się "Bó lái sī wǎ wéi cí"

W języku chińskim zagraniczne nazwy miejsc zwykle zapisuje się za pomocą znaków dobranych przede wszystkim ze względu na ich wymowę. Na przykład Warszawa to Warszawa po chińsku 华沙 (Huáshā), a Kraków to Kraków 克拉科夫 (Kèlākēfū). Taki zapis jest przybliżeniem brzmienia oryginalnej nazwy, a nie jej dosłownym tłumaczeniem.
Obsesja destrukcyjna dezawuuje krańcowość.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #218 dnia: 11 Lipca 2026, 09:23:29 »
Dość swobodne to przybliżenie, Warszawa brzmi jak odgłos wydawany przez studenta wymiany międzykulturowej po piątym piwie na schodkach nad Wisłą...

Z dosłownym tłumaczeniem znaczenia nazwy Warszawa powodzenia życzę, jak tu sami na miejscu nie wiedzą.
Rude and not ginger

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #219 dnia: 11 Lipca 2026, 11:34:33 »
A Białystok? A Szczebrzeszyn? A Tczew?

Offline Fasiol

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-10
« Odpowiedź #220 dnia: 11 Lipca 2026, 13:44:26 »
Jeżewo?
Bóg stworzył ziemię, niebo i wodę, księżyc i słońce. Stworzył człowieka, ptaki i zwierzęta. Ale psa nie stworzył. Bo psa już miał.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #221 dnia: 11 Lipca 2026, 14:53:15 »
Akurat Białystok i Jeżewo to chyba nietrudno dosłownie przetłumaczyć, a nawet narysować.
Rude and not ginger

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #222 dnia: 12 Lipca 2026, 10:52:14 »
A taka Rabka-Zdrój?

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #223 dnia: 12 Lipca 2026, 14:16:19 »
To od rabacji?
Rude and not ginger

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
« Odpowiedź #224 dnia: 21 Lipca 2026, 14:16:04 »
Czasy nadeszły takie że można sobie zawinszować napisanie programu czy np stworzenie prostej strony internetowej za pomocą EjAja i sporo jest rozwiązań dobrych w te klocki acz dostępnych za $$$  i to niekiedy niemałe. Na ten moment prym tu wiedzie jak się wydaje Kiro CLI. Jednak gdybyście chcieli spróbować to bardzo polecam opcję tańszą a w pewnych rozsądnych granicach za darmo. Ale po kolei. Jest coś takiego:

https://opencode.ai/

Z natury rzeczy Opencode ów czuje się lepiej na Linuksie ale i pod Windows da się. Działa całkiem przyjemnie. Do wyboru jest kilka darmowych (w pewnym zakresie) modeli

https://opencode.ai/docs/pl/models/

(Zwraca tu uwagę dość zabawne tłumaczenie nazw własnych. Klaudiusz. Bliźnięta....)

...acz w sumie lepszy obraz dają endpointy:

https://opencode.ai/docs/zen/

Polecam na podstawie doświadczeń własnych, trzymając się konwencji dziwnych tłumaczeń, Wielkiego Ogórasa (oczywiście Big Pickle) :P Deep Seek v4 też daje radę.

Gdy darmowa wersja to za mało można wyjąć węża z kieszeni i wydać 10 "bucksów" na pełne. Tu jednak ostrożnie: obawiam się że jeśli poda się nr karty, i nie będzie obserwować ile to juz limitów się zjadło, to system bedzie ssał (smoktał) piniądzorki jak szalony.

No. To już wiecie że takie coś jest. Darz bór!