Autor Wątek: Zawodowe zaćmienia  (Przeczytany 232240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
Odp: Zawodowe zaćmienia
« Odpowiedź #975 dnia: 28 Lutego 2018, 10:01:08 »
Jako, że jestem obywatelem rzetelnie (tak mi się przynajmniej wydaje) płacącym podatek VAT od swojej działalności, zostałem przez nasz rząd uszczęśliwiony koniecznością składania elektronicznie co miesiąc tzw. Jednolitego Pliku Kontrolnego (JPK) VAT. W poniedziałek mijał termin złożenia po raz pierwszy tejże deklaracji i oto już w piątek okazało się, że ministerstwo nie tylko o mnie pamięta, ale i zna mój numer telefonu (to akurat niezbyt dziwne) i otrzymałem następującego sms-a:
„Ministerstwo Finansów uprzejmie informuje, że dnia 26.02.2018r. upływa termin składnia JPK_VAT. W razie przesłania pliku należy uznać wiadomość za nieaktualną. Opóźnienie złożenia deklaracji może być przyczyną wielu groźnych chorób. W więzieniu.”
Czy to się nazywa być frontem do klienta?
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Online Bluesmanniak

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-4
« Odpowiedź #976 dnia: 28 Lutego 2018, 10:31:00 »
A co na to Sanepid i NFZ?!
Ale słyszałem, że do 29 lutego można składać te zeznania, tyle że w formie "czynnego żalu" ;)

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #977 dnia: 28 Lutego 2018, 16:34:29 »
29 lutego? Którego roku?
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #978 dnia: 28 Lutego 2018, 19:53:43 »
29 lutego? Którego roku?
Najbliższego przestępnego?

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #979 dnia: 07 Marca 2018, 08:51:36 »
U nas ciekawostka. Przychodzi otóż do mnie jedna z naszych nieocenionych pracownic, szczęśliwa matka dwójki szczęśliwych dzieci. Tłumaczy, że stara się o miejsce dla mniej szczęśliwego dziecka w przedszkolu, żeby je uszczęśliwić widokiem dzieci, które nie mają tyle szczęścia, co ono. Do tego potrzebne jest zaświadczenie, że jest pracownikiem. Przedkłada mi do podpisu kartkę, na której stoi mniej więcej tak: „Jako pracodawca zaświadczam, że XY jest moim pracownikiem, zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy tj. w godzinach od…. do ……. oraz, że jest zdolna do samodzielnego odprowadzania dziecka do przedszkola”.
Co to się teraz porobiło? Nie lepiej przywrócić egzaminy do przedszkola, jak w naszych czasach? Pamiętam, że były, bo nie zdałem.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #980 dnia: 07 Marca 2018, 08:59:43 »
Egzaminy dla rodziców, owszem. Przydałyby się.
Karteczkę od szefa to może każdy wycyganić.
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Online Bluesmanniak

• ZOMOwiec
« Odpowiedź #981 dnia: 07 Marca 2018, 09:22:05 »
I jak kolega ocenił zdolności koleżanki w zakresie samodzielnego odprowadzania? Jakiś test będzie, wspólny spacer czy cóś?

Offline Ali

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +46/-0
  • Im więcej wiem, tym mniej wiem...
« Odpowiedź #982 dnia: 07 Marca 2018, 10:58:04 »
Jeśli test, to musisz przed wyjściem do przedszkola przeczołgać koleżankę przez tzw. "test ubraniowy". Dopiero po jego przejściu można mówić o rozpoczęciu procesu "odprowadzania".
A wiem co mówię - dwóch odprowadzałem, z czego na cztery miesiące pozostał mi jeszcze jeden...
Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka, choć co do Wszechświata to nie byłbym tak całkiem pewny. Albert Einstein

Online Bluesmanniak

• ZOMOwiec
« Odpowiedź #983 dnia: 07 Marca 2018, 12:02:15 »
Znaczy - jednego zgubiłeś gdzieś po drodze?! Oj to nie wiem, czy Cezarian podpisał by ci zaświadczenie ;)

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #984 dnia: 07 Marca 2018, 12:21:43 »
A może Ali pisząc o "teście ubraniowym" ma na myśli wspomniane parę postów wcześniej służbowe, kancelaryjne bikini? Takie testy, jak najbardziej.
Ależ poleciało semantyką, chciałem naturalnie rzecz, seksistyką (tak w ramach używania żeńskich końcówek - rety, Ali chyba właśnie coś o tym pisał!  :o). O!, tutaj:

Ja tam jestem prosta lingwista i nie widzę niczego sprośnego w żeńskich końcówkach.
To uważaj jak się wybierzesz na urlop do Tajlandii. Tam żeńskie końcówki są podobno dosyć popularne ;)

Offline Ali

• ZOMOwiec
« Odpowiedź #985 dnia: 07 Marca 2018, 13:09:43 »
Test ubraniowy polega na próbie ubrania dziecka przed wyjściem do przedszkola w to co przygotowała mu jego Mama. Nagle, kiedy najbardziej się spieszysz, okazuje się, że: te skarpetki cisną, ta koszulka ma metkę, która gila, te spodnie drapią itp.
A jednego nie zgubiłem. Chodzi do szkoły. A tam odprowadzać i odbierać osobiście trzeba do 8. roku życia. Mój ma 9 lat, więc może chodzić sam. Co zresztą lubi...
Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka, choć co do Wszechświata to nie byłbym tak całkiem pewny. Albert Einstein

Offline Ali

• ZOMOwiec
« Odpowiedź #986 dnia: 07 Marca 2018, 13:17:06 »
A wracając do wątku bikini, w pewnym sensie:
Niedawno zdarzyło nam się odwiedzić pewien prywatny szpital w okolicy, żeby nie rzec - w Toruniu, będący własnością firmy produkującej takie różne cuda ze skrzydełkami.
Jednej z pań w recepcji zdarzyło się stracić przytomność (nie stwierdzono obecności nikogo w bikini, w płaszczu i owszem), prawdopodobnie z powodu alergii. Jej koleżanki natychmiast wykonały to co w tej sytuacji powinno się zrobić: zadzwoniły na pogotowie. I to się nazywa dobry wybór miejsca na chwilowe zejście...

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #987 dnia: 07 Marca 2018, 13:51:55 »
Szpital w okolicach bikini?
Może nie miał specjalizacji w omdleniach?
Rude and not ginger

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #988 dnia: 07 Marca 2018, 13:54:26 »
Aha, i jeszcze biorąc poprawkę na fakt, że rodzic ma do ubrania jedno/dwoje, a pani przedszkolanka kilkanaście, pozwolę sobie przytoczyć bardzo starą, ale zapewniam, że z życia wziętą anegdotkę, in extenso dla oddania powagi, żeby nie powiedzieć - grozy, sytuacji...

Pani przedszkolanka pomaga dziecku założyć wysokie, ciasne kozaczki. Szarpie się, męczy, ciągnie.
- No, nareszcie weszły!
Zadowolona padła na podłogę z wycięczenia. Dziecko mówi:
- Ale mam buciki odwrotnie.
Pani patrzy, faktycznie! No to je ściąga, morduje się, sapie.
- Ufff, zeszły!
Zakłada je znowu, tym razem na właściwe nogi. Sapie, ciągnie, ale nie chcą wejść.
- Ufff, weszły!
Pani siedzi i dyszy a dziecko na to:
- Ale to nie moje buciki.
Pani niebezpiecznie zwężyły się oczy. Odczekała i znowu szarpie się z butami. Zeszły!
Dziecko:
- ...bo to są buciki mojego brata, ale mama kazała mi je nosić.
Pani zacisnęła ręce mocno na szafce, odczekała aż przestaną jej się trząść i znowu pomaga dziecku włożyć buty. Męczy się, ciągnie. Weszły!
- No dobrze - mówi wykończona pani - a gdzie masz rękawiczki?
- W bucikach.
Rude and not ginger

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #989 dnia: 07 Marca 2018, 16:31:45 »
A bo prywatne szpitale są od tego, żeby pomagać ludziom, którzy nie mają lub prawie nie maja kłopotów ze zdrowiem. Jak kłopoty się zaczynają, to wówczas Bednarski, znaczy wysyłają do szpitala zwykłego. W rękawiczkach bez bucików.