Autor Wątek: Archeo-won-tek  (Przeczytany 371699 razy)

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
Odp: Archeo-won-tek
« Odpowiedź #1995 dnia: 11 Czerwca 2026, 22:04:48 »
To chyba nie Gonzo, bo ten nadal żyje radośnie swoim życiem.
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1996 dnia: 08 Lipca 2026, 10:33:22 »
 Gonzo twórcą chińskiej cywilizacji.
Zgodnie z jedną z najstarszych chińskich legend na początku Niebo i Ziemia zostały rozdzielone.
Z tego podziału zrodził się nasz świat i Niebo, którym rządziło pierwszych 12 Cesarzy Nieba,  każdy przez 18 tys. lat. Po nich nastąpiła epoka ludzi. Niebiańscy Cesarze ustąpili miejsca Cesarzom Ludzkości, którzy łącznie rządzili 45 tys. lat. Po nich nadeszły rządy 16 monarchów, o których prastare zapiski mitologiczne niewiele mówią. Znamy ich imiona, ale nie znamy ich osiągnięć. Wreszcie nadeszła epoka trzech władców: Fu Hsi, Shen-nonga (legendarnego Boskiego Rolnika) oraz Huanga, słynnego i do dzisiaj uwielbianego Żółtego Cesarza, uważanego za postać bezsprzecznie historyczną, wielkiego herosa i założyciela chińskiej cywilizacji.
Doradcą wszystkich cesarzy, począwszy od Cesarzy Nieba, a skończywszy na Żółtym Cesarzu był Gonzo. Konsultantem tak wszechstronnym, bo począwszy od techniki budowania melioracji i wznoszenia budowli, poprzez obróbkę żelaza, rolnictwo, garncarstwo, tkactwo, poprzez medycynę, piśmiennictwo, szkutnictwo i żeglowanie, wojskowość, a skończywszy na religii, filozofii, matematyce, sztukach pięknych i zaprzęganiu słonia do rydwanu i karety. Nie ulega wątpliwości, że bez niego nie powstałaby ta najstarsza i największa cywilizacja starożytna. To dzięki niemu czasy panowania Żółtego Cesarza i jego czterech następców są w zgodnej opinii zarówno ówczesnych, jak i obecnych historyków uznawane za chiński wiek złoty, w którym odpowiedzialność, moralność i sprawiedliwość miały być nieskazitelne. Nic dziwnego, iż był tak ceniony, że w uznaniu swoich zasług dla Państwa Środka miał swój pałac, dwór, świtę i haremy.
Na pytanie o szczegóły mistrzowskiego doradzania… rozkłada bezradnie ręce i mówi, że nie wie. Nigdy nie znał i nie zna nadal chińskiego, więc wszystko pokazywał im na migi. Prawdopodobnie stąd wzięło się skomplikowane chińskie pismo obrazkowe (ideograficzne).

« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2026, 19:49:57 wysłana przez Cezarian »

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1997 dnia: 09 Lipca 2026, 11:12:31 »
Trzy jądra.
Słynne powiedzenie „stugębna plotka” powstało tysiące lat temu, gdy Gonzo na zaproszenie faraona Cheopsa (ok. 2500 lat przed Chrystusem) skorzystał z jego haremu. Zachwycone pensjonariuszki natychmiast wzięły go na języki… i Gonzo stał się rozchwytywanym celebrytą haremowym. Bronił się z właściwą sobie prostoduszną prostotą, zapewniając, że nawet jeśli cytując szeptanki nałożnic jest: „postacią przywódczą, magnetyczną, błyskotliwą, otwartą, elokwentną, przystojną, śmiałą intelektualnie, zachłanną na wiedzę, budującą pozytywne emocje i roztaczającą w łożnicy boski zapach boga Ozyrysa”, to wbrew pogłoskom, nie ma trzech jąder.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1998 dnia: 13 Lipca 2026, 12:41:27 »
Bez aluzji do Gonza, bo to oczywiste, ale przecież nawet teraz z Biedronce można kupić krzesiwo turystyczne, tyle, że bez hubki.

Diagram pokazujący kolejne etapy wytwarzania narzędzi kamiennych, z humorystycznymi napisami: Współczesne dzieci tego nie zrozumieją, To pamiętają tylko dzieciaki urodzone 6 tys. lat p.n.e.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1999 dnia: 17 Lipca 2026, 15:13:32 »
 Gonzo w napisach pompejańskich.
Mamy mnóstwo dowodów potwierdzających, nie tylko wiek, ale i witalność życiową Gonza. Tym razem świadectwem są aerologiczne wykopaliska z czasów Starożytnego Rzymu, dokonane w zasypanych przez popioły Wezuwiusza Pompejach.
Na kolumnie w pobliżu koszar gladiatorów widnieje napis: Ten do którego wzdychają wszystkie dziewczęta - Romulus Gonsus.
A na ścianie za termami publicznym kobiecą ręką, ponoć nie prowadzoną przez Gonza, wykryto napis: Tu dwie dziewczyny z przyjemnością po sześciokroć uprawiały seks z Gonzem.
Obok znaleziono należący do dziewczyny, piękny zloty naramiennik w kształcie uważanego wówczas za zwierzę opiekuńcze, węża o rysach Gonza, na którym wygrawerowano inskrypcję: GONSUS DOMINUS ANCILLAE SUAE - Gonzo Pan swojej niewolnicy.
Pytany o inspirację tego napisu, Gonzo tylko tajemniczo się uśmiecha i mówi, że konsekwencje znajomości spod rajskiego Drzewa Poznania Dobra i Zła daleko wykraczały poza przejściem z wężem na TY.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #2000 dnia: 18 Lipca 2026, 16:38:38 »
A co Gonzo ma powiedzieć?
Szacunek –

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #2001 dnia: 20 Lipca 2026, 12:29:28 »
 O zdolnościach negocjacjach Gonza świadczy fakt, że kiedyś jedna jego córka nosiła te same biustonosze co jej macocha.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #2002 dnia: Dzisiaj o 16:57:10 »
Modne są teraz zdjęcia polityków lub znanych osobistości z mistrzami w jakieś dyscyplinie sportu. Warto pamiętać, że modę tę niechcący rozpoczął Gonzo, robiąc sobie takie zdjęcie na pierwszych starożytnych Igrzyskach greckich w 776 r. przed Chrystusem. Fotografię zrobił sobie ze zwycięzcą w jedynej rozgranej wówczas konkurencji, biegu na długości jednego stadionu (około 192,27 metra), mistrzem Koroibosem z Elidy. Modę na zdjęcia Gonzo wywołał niechcący, bo nigdy i nikomu go nie pokazał, ponieważ wstydzi się, że stoi na nim nago objęty z równie nagim Koroibosem i do tego, wbrew ówczesnemu kodeksowi honorowemu, nie ma brody…

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #2003 dnia: Dzisiaj o 17:58:23 »
No właśnie coś nie wierzyłam, żeby Gonzo miał się czego wstydzić na nagim zdjęciu. No chyba, że braku brody właśnie.
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #2004 dnia: Dzisiaj o 17:59:47 »
Tłumaczy, że  był bez brody, bo barba non facit philosophum i nago, bo nie szata zdobi człowieka.