Autor Wątek: Archeo-won-tek  (Przeczytany 215355 razy)

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
Odp: Archeo-won-tek
« Odpowiedź #1605 dnia: 17 Czerwca 2024, 21:15:37 »
Gonzo oznajmił dzisiaj wszem i wobec, że jedzie z aktualną rodziną na tydzień do Chorwacji. Jest bardzo podekscytowany, bo ostatni raz tam był za czasów cesarza rzymskiego Dioklecjana, ale musiał uciekać ze względu na prześladowania chrześcijan. To oczywiście i tak przysłowiowe NIC w porównaniu z Dolomitami, gdzie Gonzo był ostatni raz, jak Dolomity były jeszcze małe.
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1606 dnia: 19 Czerwca 2024, 12:30:31 »
 Chrapanie Gonza.

Gonzo, jak większość mężczyzn, nie chrapie. Jeśli Gonzo chrapie to tylko z rzadka, głosem wołającego na puszczy i oczywiście pro publico bono.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1607 dnia: 21 Czerwca 2024, 11:31:37 »
Pozycje 7 grzechów głównych.
Jak się nad tym zastanowić, to wszystkie z 7 grzechów głównych: pycha, chciwość, nieczystość, zazdrość, nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu, gniew i lenistwo można popełnić w każdej pozycji. Przypadek? – pyta, oczywiście filozoficznie, Gonzo. Choć, dodaje, niektóre z grzechów nadają się lepiej do pewnych pozycji, a niektóre gorzej. Na przykład taki grzech pychy, nie najlepiej wygląda popełniany w pozycji kolankowo-łokciowej (tak zwanego na pieska)… Ale - jak kończy nasz bohater, przecież bohater nie tylko 7 grzechów głównych - nie brnijmy dalej, niech każdy spróbuje i wyrobi sobie własne zdanie.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1608 dnia: 27 Czerwca 2024, 10:12:22 »
I mamy kolejny dowód nie tylko na to, jak budowano piramidy, ale i na długowieczność Gonza, ktoś przecież musiał robić te zdjęcie? Jest i inny dowód, widać, że zdjęcie jest robione ulubioną techniką Gonza, bo przy użyciu lampy naftowej zamiast błyskowej, żeby lepiej oddać efekt sepii. 

Dowód na to że kosmici nie budowali piramid.
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2024, 15:44:33 wysłana przez Cezarian »

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #1609 dnia: 27 Czerwca 2024, 12:38:13 »
To już wiadomo z czyich materiałów fotograficznych korzystano przy kręceniu "Asterix i Obelix - Misja Kleopatra".
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1610 dnia: 27 Czerwca 2024, 15:49:13 »
Tak! Powinni tylko gdzieś napisać: koloryzowane. O prawa autorskie też nie zapytali, a przecież nie mięło jeszcze 70 lat od teoretyzowanej śmierci Gonza!

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +25/-2
« Odpowiedź #1611 dnia: 05 Lipca 2024, 15:23:13 »
Pamiętacie taki palindrom MAMUTA TU MAM? No i właśnie:

Tajemniczy wzór na tym nietypowym kamieniu okazał się bowiem rysunkiem typowym dla zębów trzonowych mamuta włochatego. Leżący od tysięcy lat w ziemi ząb został wykopany przez koparkę podczas prac przy budowie kompleksu rekreacyjnego w Szerzynach pod Tarnowem.

(...)

Nie zostanie jednak zabrany. Wieś Szerzyny jest dumna ze znaleziska i na wniosek wójta ząb zostanie w jej posiadaniu. Zgodziła się na to Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska. Po zbadaniu i zakonserwowaniu będzie pokazywany we wsi jako miejscowa atrakcja, która odtąd będzie wyróżniała Szerzyny. Wójt ma na niego już nawet kilka pomysłów, w każdym razie wieś może zbudować rozpoznawalność na bazie tego, że ma swojego mamuta.

Nie chcębyć złośliwy ale na razie to mamy ząb szt. 1 słownie jeden :)

https://zielona.interia.pl/przyroda/zwierzeta/news-budowali-kompleks-rekreacyjny-wtedy-kierownik-budowy-cos-dost,nId,7626139#google_vignette
Hochsztapler pan jesteś panie starszy! Zwykły hoch... hochsztapler!!!

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1612 dnia: 05 Lipca 2024, 15:41:50 »
Pamiętacie taki palindrom MAMUTA TU MAM? No i właśnie:

Nie chcębyć złośliwy ale na razie to mamy ząb szt. 1 słownie jeden
Złośliwość chyba nie na miejscu, bo jeśli dobrze zrozumiałem, tymże zębem został wykonany na nietypowym kamieniu tajemniczy wzór?

Pozostaje do wyjaśnienia, czy wzór wykonał Mamut (a może to był typowy wzór dla mamutów?), czy też ząb wykonywał wzór już po odłączeniu od mamuta?

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1613 dnia: 05 Lipca 2024, 15:58:10 »
Panie. Rozmaite, za przeproszeniem, hominidy wynoszono do rangi nowego gatunku po odkryciu jednego knykcia. Bo autor odkrycia koniecznie musiał się zapisać w historii paleoantropologii. I teraz mamy drzewo rodowe jak zapuszczoną, od lat nie przycinaną dziką jabłonkę.

A co do "budowania wizerunku gminy" to warto sobie wyguglać rozmaite roadside attractions w USA. Jeśli można wabić turystów (pardon, budować tożsamość) betonową pistacją, największym na świecie kłębkiem sznurka albo napisem HOLE IN THE ROCK, to czemu nie zębem mamuta, tym bardziej, jeśli prawdziwy.

A Gonzo mógłby dokładniej sprzątać po obiedzie.
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
« Odpowiedź #1614 dnia: 05 Lipca 2024, 17:29:55 »
O to prawda z roadsajdami, w filmie "Pojedynek na szosie" były ciekawe... Ale tak w ogóle to jestem za eksploatacją jakże niespodziewanego znaleziska. Np tytuły jak w loży masonskiej. Nie pospolity wójt a Wielki Mamut!

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1615 dnia: 05 Lipca 2024, 17:53:59 »
I oczywiście pamiętać należy o odpowiednim do godności oficjalnym stroju.
Tu wersja dla Zakonu Bawołu Wodnego (chyba tak to było po polsku?), należałoby oczywiście dopasować do okoliczności.
Rude and not ginger

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
« Odpowiedź #1616 dnia: 05 Lipca 2024, 18:22:35 »
Trąba. Kły czy też ciosy. Chwoscik. Ale generalnie ten kierunek.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1617 dnia: 05 Lipca 2024, 19:04:57 »
Broń Boże nie chcę deprecjonować zębowego znaleziska. Natomiast w USA mają rzeczywiście wyjątkową zdolność do opisywani "największego". Jeśli nie jest to największy rollercoster na świecie, to przynajmniej największy drewniany. A jak nie największy, to najwyższy, a jak nie na świecie, to w Ameryce, co na jedno wychodzi. Jak Boston Celtic wygrał ligę NBA, to jest mistrzem świata.  Co tam NBA, tu można sie jeszcze zgodzić, ale oni w ten sposób (mistrz świata) tytułują ponoć nawet drużynę z ichniej ligi piłkarskiej, co wywołuje powszechny uśmiech politowania nieamerykanów.

Nie zmienia to faktu, że podróż samochodem po USA i oglądanie najróżniejszych samodziełek-ogrodów, rzeźbi itp., to atrakcja sama w sobie.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1618 dnia: 10 Lipca 2024, 13:19:22 »

I stało się, Gonzo wrócił z urlopu Chorwacji, wydarzenie spore, bo ostatnio był tam za czasów rzymskiego cesarza Dioklecjana ok 305 r. po Chrystusie, ale musiał uciekać ze względu na prześladowania chrześcijan. Na pytanie, czy coś się zmieniło stwierdził, że dużo, bo wszystko zdrożało, a na dodatek wprowadzili jakieś euro, a on miał tylko przechowywane na tę okazję, bite za Dioklecjana aureusy i antoniniany, których nie chcą od niego przyjmować. Drogi niby lepsze, ale wszyscy na niego trąbią jak jedzie rydwanem i konie mu się płoszą. Poza tym, nie byłby sobą, gdyby nie popadł w tarapaty. Podczas pływania kajakiem po Adriatyku, oczywiście bez dokumentów, bo za Rzymian nikt tego nie wymagał, został zatrzymany przez straż przybrzeżną, która widząc jego nos oraz ciemną karnację, wzięła go za nielegalnego imigranta i chciała deportować. Na szczęście uratowała go małżonka. Strażnicy uznali, że imigrant nie po to ucieka z domu, żeby zabierać ze sobą żonę, a zwłaszcza żonę nie pierwszej młodości i pozwolili płynąć dalej życząc miłego urlopu, ale jakoś szyderczo.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1619 dnia: 10 Lipca 2024, 16:44:44 »
Coś ściemnia. Te aureusy to by od niego z pocałowaniem w rękę w każdym lombardzie przyjęli (po jakim kursie to już inna sprawa).
Chociaż może myślał, że to liczne placówki królestwa Longobardów?
Rude and not ginger