Autor Wątek: Archeo-won-tek  (Przeczytany 215224 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Baader

• Hydraulik
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +25/-2
Odp: Archeo-won-tek
« Odpowiedź #1380 dnia: 10 Października 2023, 15:34:19 »
Resetowaniu licznika sprzyjają zwłaszcza wszelkiego rodzaju tumulty, typu wojny czy inne rewolucje.

To prawda. Był swego czasu w "Polityce" artykuł gdzie główny bohater trochę sam się podśmiechiwał ze swego superwieku - bagatela 113 lat:
https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1556711,1,najstarszy-polak-swiata.read

W niepewnych czasach lepiej było sobie dodać kilka lat, ot choćby po to by wcześniej wyjść poza widełki wieku poborowego. Jednak takie coś faktycznie łatwo się udawało w okolicach powiedzmy Hirschbergu w lecie 1945 ("Ano rocznik 1905 tak stoi w księgach parafialnych... Gdzie one? Ano jak to gdzie, w Szczypiliszkach, to pod Grodnem") niż w miejscowosci gdzie wspomniane xięgi od XVII wieku nienaruszone zostały.

W moich stronach rodzinnych zszedł był parę lat temu najstarszy obywatel który dożył słusznego wieku 107 lat:
https://www.ryglice-okolice.pl/wiadomosci/item/6219-w-szerzynach-zmarl-jeden-z-najstarszych-mieszkancow-polski

...i chyba idzie sprawdzić czy tyle miał.

Hochsztapler pan jesteś panie starszy! Zwykły hoch... hochsztapler!!!

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
« Odpowiedź #1381 dnia: 10 Października 2023, 16:55:21 »
"Do końca swojego życia był niezwykle pogodnym człowiekiem, czytał książki, opowiadał stare historie, spotykał się z uczniami". Wypisz wymaluj członkowie naszej rodziny! Długie lata pisania na forum przed nami!
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #1382 dnia: 10 Października 2023, 17:29:55 »
107 lat?
W tamtych rejonach?
W iluż to państwach mógł żyć nie ruszając się nawet na krok z domu...
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1383 dnia: 10 Października 2023, 18:45:50 »
Wbrew pozorom nie tak dużo: Austro-Węgry (mimo wszystko liczę jako jedno), Polska, GG, Polska.  W 1918 r. Ukraińcy tu nie dotarli, a w 1920 r. podobnie bolszewicy.

Offline Ali

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +46/-0
  • Im więcej wiem, tym mniej wiem...
« Odpowiedź #1384 dnia: 10 Października 2023, 20:55:18 »
Wbrew pozorom nie tak dużo: Austro-Węgry (mimo wszystko liczę jako jedno), Polska, GG, Polska.  W 1918 r. Ukraińcy tu nie dotarli, a w 1920 r. podobnie bolszewicy.
A Reptilianie?
Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka, choć co do Wszechświata to nie byłbym tak całkiem pewny. Albert Einstein

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
« Odpowiedź #1385 dnia: 10 Października 2023, 22:17:22 »

Tak, tak to tam wyglądało. Jeszcze ewentualnie PL powojenną można podzielić na PRL i RP. Co ciekawe, nawet II wojna nie była tam szczególnie dokuczliwa. Zaznaczam że nie mówię tu o obywatelach pochodzenia żydowskiego - z nimi wiadomo jak było, w tym z udziałowcem biznesu (geszeftu raczej)*) mojego dziadka. Kwestia szczęścia: odległe o 25 km Jasło zostało w styczniu 1945 wymazane równie skutecznie jak gdyby tam jakiegoś Little Boya zrzucono. Co prawda w 1944 Niemcy zamiarowali zrobić tam pacyfikację ale nie wiem za co (wbrew pozorom i oni kierowali się dość szaloną ale jednak logiką. Przez lata bitwa ta:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Gilowa_G%C3%B3ra

....obrasta w "fejm" tak bardzo na lokalnych akademiach ku czci, że powoli mam wrażenie iż Okinawa czy Stalingrad to małe piwo było w porównaniu.

*) Nie pisałem o tym? A to smakowita ciekawostka! Po wojnie 1920 było tak, że leguny różne koncesje dostały. A mianowicie:

* Generały poszły w premiery.
* Pułkowniki poszły w ministry.
* Majory i kapitany - w starosty itp.
* Podoficyjerstwo - w ostadnictwo wojskowe.

(itd itd)

* I tu dochodzimy do levelu szeregowca dziadka, ostatniego w kolejności dziobania. Dostał otóż pozwolenie na prowadzenie trafiki. No ale koncesja to jedno a wszak - jak nauczał stary Marks - potrzebny jeszcze kapitał. I tu właśnie pojawia się na scenie starozakonny kolega dziadka. Zorganizował takowy i interes zaczął się kręcić! Niekiedy tak dobrze że cały towar poszedł i dziadek musiał u p. Żyda, jak to się mówi, sępić:

- Ej skąd masz jeszcze papierosy? Dawaj no zakurzyć!
- O nie nie nie. To, to ja mam na potem!

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1386 dnia: 10 Października 2023, 22:42:45 »
Ciekawe, a geszeft zakończyli Niemcy, czy po wykończeniu p. Żyda reszty dokonała komuna?

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
« Odpowiedź #1387 dnia: 11 Października 2023, 08:09:09 »
Szczerze mówiąc nie wiem. Nie mam pojęcia jak Niemcy patrzyli na takie interesy, nie wiem też jak wyglądało zaopatrzenie (ale to chyba nie taki problem bo w tamtych stronach tytuń masowo sadzono do późnych lat 80-tych). Możliwe że dziadek ciągnął to jakiś czas sam. Po wojnie raczej nie albo nie za długo jako że na 100% pewna jest inna praca dziadka. Został otóż kasjerem w lokalnym prabanku (nie mylić z parabankiem). Fucha ciekawa bo po szychcie brał na legalu służbowy karabin wsiadał z nim na rower i pedałował 2.5 km do domu. Wspomniane uzbrojenie lepiej było mieć niż nie mieć bo droga wiodła (zresztą do dziś wiedzie) przez "pełne zwierza bory" a i "zbójców na drodze", słusznych i nie, mozna się było spodziewać :)

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1388 dnia: 11 Października 2023, 08:13:59 »
Gilowa, Góra, ładna nazwa...

A do geszeftu oprócz kapitału trzeba jeszcze mieć łeb. Który to łeb Niemcy za wojny urżnęli.
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1389 dnia: 11 Października 2023, 09:06:41 »
Gilowa,fakt brzmi znajomo, czyżbym i ja miał tam krewnych?

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
« Odpowiedź #1390 dnia: 11 Października 2023, 11:35:33 »

Aj waj, małe uzupełnienie. Toż przecież pomiędzy Osterreich+Ungarn a Polską był jeszcze wcale nie tak krótki epizod gdy wspomniany Matuzalem był poddanym Jewo Impieratorskowo Wielicziestwa! Rosjanom udało się dojść aż pod Festung Krakau a w międzyczasie działały w okolicy różne dziwne jednostki. Np koło Tarnowa istniało lotnisko dla aeroplanów utrzymujących łączność z oblężonym Przemyślem. Wymagało takie latanie sporych chyba hmmmm... cojones jako że kawałek samego aeroplanu z dykty i drutu mógł się efektownie odłamać :)

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1391 dnia: 11 Października 2023, 14:20:01 »
To racja, ale trudno to nazwać państwem. Jednak ruskie przyszli.

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
« Odpowiedź #1392 dnia: 11 Października 2023, 14:47:13 »
Gilowa,fakt brzmi znajomo, czyżbym i ja miał tam krewnych?

Faktycznie, tego nie skojarzyłem... Teraz pewnie będzie trudno ale w szalonych latach 90-tych może jakoś dałoby się odzyskać? Dziwniesze powody niż ewidentna zgodność nazwiska i majątku ludziska wtedy podawali*)... A potem to już z górki, zameczek rodowy, wewnątrz łuki i jakaś bijąca w oczy miniatura tudzież portrety przodków...

*) Nie potrafię podać po latach źródła ale w tym własnie czasie Policja odzyskała pewien budynek we Wrocławiu, argumentując iż funkcja się zgadza: przed wojną była to bowiem siedziba Gestapo.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1393 dnia: 11 Października 2023, 16:19:31 »
Taaa... Co mi przypomina jeden budynek w al. Szucha...
Rude and not ginger

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #1394 dnia: 11 Października 2023, 16:58:04 »
O właśnie, a co jest teraz w owym budynku przy al. Szucha?