Autor Wątek: Archeo-won-tek  (Przeczytany 380420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
Odp: Archeo-won-tek
« Odpowiedź #2025 dnia: 19 Sierpnia 2026, 15:12:44 »
Prawdopodobnie znajdował się na obu, pytanie tylko, czy jednocześnie?
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #2026 dnia: 20 Sierpnia 2026, 15:28:25 »
Są już pierwsze odniesienia archeo do projektu rządu w sprawie zamian w podatku dochodowym. Pro memoria, gdzie to będą nam już wkrótce zaglądać?

Fiscus judaicus.
W roku 70 po Chrystusie, po stłumieniu powstania żydowskiego i zburzeniu Drugiej Świątyni Żydowskiej w Jerozolimie, w Cesarstwie Rzymskim został wprowadzony przez cesarza Wespazjana nowy podatek, wyłącznie od Żydów, tak zwany fiscus judaicus. Wynosił dwie drachmy rocznie i musiał go płacić każdy Żyd pomiędzy 20 a 65 rokiem życia. Pieniądze przeznaczono na finansowanie świątyni Jowisza Kapitolińskiego w Rzymie jako symbolu rzymskiego zwycięstwa nad Judą. Oczywiście, już wkrótce zaczęły się wynaturzenia, poborcy podatkowi, nie dość, że ściągali daninę nawet z 90-letnich starców, to ustalali, kto podlega opodatkowaniu… podnosząc mu tunikę i sprawdzając ze wszystkich stron, czy delikwent jest obrzezany, czy nie. Natychmiast podniosły się głosy, że to dyskryminacja zmuszanych do fiscus judaicus obrzezanych Egipcjan, Babilończyków, Aramejczyków itp., którzy również poddawali się temu zabiegowi, choćby z przyczyn higienicznych – jak można raz a dobrze, to po co myć co miesiąc?
I to był moment, kiedy Gonzo szczerze pogratulował sobie czystości, którą pielęgnował po każdym treningu, a dzięki której nie musiał się obrzezać. Zresztą zbyt wielu jego znajomych zmarło na kastrację, którą pomyliło z obrzezaniem. Tak to higiena wpływa na niepłacenie podatków! Chwali się Gonzo i zastanawia, czy nie zasięgnąć porady prawnika w sprawie drugiego progu w podatku dochodowym od osób fizycznych, może trzeba częściej i dokładniej myć zęby?

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #2027 dnia: 20 Sierpnia 2026, 16:27:36 »
Jeśli zmarli na kastrację, to chyba cięcie było przeprowadzone o pół metra zbyt wysoko...
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
« Odpowiedź #2028 dnia: 20 Sierpnia 2026, 17:08:47 »
Nie każdy rabin-rzezac ma pewna rękę.