Tymczasem, może niektórzy już zapomnieli, ale ja drążę temat jak ten kret podglebie Bluesmanniakowego trawnika...
Kwerendując online udało mi się pozyskać najbardziej chyba wiarygodne źródło, mianowicie biografię najbardziej znanej warszawianki z Polesia. Biografia dość rzetelna, miałam zresztą okazję spotkać jedną ze współautorek, świat jest mały... W każdym razie opowiadała między innymi o tym, co się teraz nazywa researchem i debunkowaniem fejków, także w kwestii wiadomej historii z pomnikiem.
No w każdym razie wychodzi na to, że ciocia Wiki powiedzmy, że konfabuluje.
Twarz Syreny nie jest jednak jej twarzą, a rzeźbę zaczęto kojarzyć z Krahelską po wojnie, kiedy Nitschowa w jednym z wywiadów ujawniła jej nazwiskoOtóż nie.
W ogóle zaczęło się od sporządzenia przez Nitschową rzeźbiarskiego portretu Krychy, a potem długo trzeba było dziewczynę przekonywać, żeby udostępniła światu także i resztę. Na szczęście dla nas wszystkich w końcu się zgodziła, ale chwalić się tym nie zamierzała. Po wojnie już protestów wnosić nie mogła...
W sprawie artykułu, na którym wikipedysta opiera swoją rewelację, zrobiłam kwerendę w BNie, pracuje tam znajomy geokeszer, kto jak kto, ale on wyciągnie. Teraz to już z czystej ciekawości, bo przed sobą mam dwie ksiązki tego samego profesora, w których przedstawia stanowisko zgoła przeciwne...
A jak już to ogarnę, to może uda się też coś dowiedzieć w kwestii ichtiologicznej?
No nie powiem, udało się koledze trafić z zapytaniem