Autor Wątek: Generał wykonywał tylko rozkazy  (Przeczytany 2171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Stefan

• Gość
Generał wykonywał tylko rozkazy
« dnia: 30 Lipca 2008, 21:05:02 »
Generał Wojciech J. wykonywał tylko rozkazy i jako taki nie może być pociągnięty do odpowiedzialności za masakrę w Gdańsku w grudniu 1970 roku. Jako minister obrony narodowej nie miał żadnego wpływu na podległy mu rozkaz.
- Ja mu wierzę - powiedział kapral L.W. - rozkaz w wojsku jest święty.
Na pytanie kto miał wydawać rozkazy najwyższemu zwierzchnikowi sił zbrojnych nie udało się znaleźć odpowiedzi.
- Na pewno nie chciał strzelać, no ale rozkaz - tak powiedziała obrońca generała Wojciecha J.
Dla wyjaśnienia - rzecz nie działa się w Poczdamie w 1945 roku, tylko w 2008 przed sądem okręgowym w Warszawie.
Być może dziadek Jacek zrozumie postawę kaprala W., ja nie.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
Odp: Generał wykonywał tylko rozkazy
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipca 2008, 00:50:56 »
Najprawdopodobniej 13 grudnia 1981r. ten sam generał również wykonywał tylko rozkazy. Trudno więc mówić o jego odpowiedzialności, choć szczerze mówiąc teoria prawa karnego dotycząca wykonywania lub nie rozkazów ma tu trochę do powiedzenia.
Ale co ma teoria do praktyki? A owszem, ma. Ma cicho siedzieć, bo inaczej ją posadzą.
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Bluesmanniak

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-4
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Lipca 2008, 07:46:19 »
Co prawda tylko na szczeblu od majora w dół, ale w Afganistanie też praktyka z teorią się nie mogły odnaleźć?

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipca 2008, 14:37:16 »
Co prawda tylko na szczeblu od majora w dół, ale w Afganistanie też praktyka z teorią się nie mogły odnaleźć?
Nie mogły się odnaleźć, bo Afganistan do duży kraj, do tego górzysty i ze skąpą siecią słabych dróg. Nie wymagaj w zwiazku z tym za dużo od zwykłej polskiej teorii i praktyki, które przecież mają kłopoty z odnalezieniem się nawet w krajach wysoce zurbanizowanych.
Osobnym zagadnieniem jest fakt, że zarówno teoria, jak i praktyka są notorycznie i do tego w każdej dziedzinie niedofinansowane. Trudno więc się dziwić, że po prostu nie chce im się nadążać, żeby się odnaleźć.
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.