Autor Wątek: Przepalona żarówka  (Przeczytany 5494 razy)

Stefan

• Gość
Odp: Przepalona żarówka
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Stycznia 2008, 13:23:44 »
Dobrze, a więc latarka na czarne światło zaciemnia wszystko?
No to przybył groźny konkurent naszemu parlamentowi...
A co w takim razie z czarnymi dziurami?
I to przenośnymi?
Takimi jak np w filmie (o ile mnie pamięć nie myli Yellow Submarine lub Help)?

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Stycznia 2008, 17:24:59 »
Dukaj niezły fantasta jest, ale, że się tak wyrażę, ćmieczki nie wymyślił.
Przed laty już w kultowym periodyku Młody Technik pewien młody wynalazca zaproponował patentowy (choć nie opatentowany) sposób na udoskonalenie ciemni fotograficznej. Jego zdaniem czerwona żarówka nie dość była ciemna, zapostulował więc użycie żarówki dającej czarne światło. Jak skonstruować taką żarówkę własnym przemysłem w warunkach ciągłych niedoborów na rynku? To proste. Skoro aby otrzymać światło czerwone malujemy zwykłą żarówkę czerwoną farbą, to wystarczy zainwestować w żarówkę i czarną farbę...  ;D
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

duch pedadoga

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Stycznia 2008, 19:43:20 »
Oczywista, że latarka świecąca czarnym światłem zaciemnia - widziałem taką raptem 4 dni temu prezentowaną przez kabaret Stado Umtata. Zaciemnia do tego stopnia, że jury ZAKa w osobach podróżniczki po wyspach Hula Gula i kol. Federowicza przyznała Stadu Grand Prix.
A co do ciem to zaciemnienie jest zupełne, jako że wg "Wielkiej liczby słowiańskiej" ćma to milion. Co to zatem jest ćma ciem? bo wg w/w dzieła to jednak nie ćmok zupełny ale legion, A ćma ciem ciem ciem ciem ciem ciem ciem to kruk - jakże ciemne stworzenie.
O kruku mówiono, że "ponad oną nie sposób poymować", jednak stwierdzono, że 10 kruków to kłoda (prze-ra-ża-ją-ce) i "od oney liczby nie masz więtszej"

Jeszcze co do ciemności to niejacy Stefan i Boltzmann (podobieństwo nazwisk przypadkowe) zajmowali się ciałami doskonale czarnymi, których produkcja ostatnio bardzo się rozwinęła. Trzeba będzie uważać. Miałem w ostatnie wakacje spotkanie z ciałem doskonale przeźroczystym... (Jak mawiał kolega kierownik "ta wiuzdana czistoś szib i cay nos we w opakanym stanie...")
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2008, 19:56:37 wysłana przez duch pedadoga »

Offline Baader

• Hydraulik
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +25/-2
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Stycznia 2008, 20:52:47 »
Przed laty już w kultowym periodyku Młody Technik pewien młody wynalazca zaproponował patentowy (choć nie opatentowany) sposób na udoskonalenie ciemni fotograficznej. Jego zdaniem czerwona żarówka nie dość była ciemna, zapostulował więc użycie żarówki dającej czarne światło. Jak skonstruować taką żarówkę własnym przemysłem w warunkach ciągłych niedoborów na rynku? To proste. Skoro aby otrzymać światło czerwone malujemy zwykłą żarówkę czerwoną farbą, to wystarczy zainwestować w żarówkę i czarną farbę...  ;D

"Klub Wynalazców" w MT był znakomity. Pamiętam projekt zegarka służącego do budzenia jego posiadacza bez alarmowania otoczenia. Działało to tak, że z denka zegarka wyskakiwał słusznych rozmiarów szpikulec, nazywany przez autora żgajką :)
Hochsztapler pan jesteś panie starszy! Zwykły hoch... hochsztapler!!!

Stefan

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Stycznia 2008, 20:54:06 »
Stare, ale pasuje (czyli o'zgrozo - on top)
Rozmawia Kaszub z Góralem.
-Zabiłem 5 ćmów.
- Ciem!
- Kapciem.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Stycznia 2008, 21:00:17 »
Przeglądając literaturę klasyczną znalazłam cytaty jak ulał  ;D

Ten drugi to a propos tego miejsca w Ramtopach, gdzie słońce nie dochodzi.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2008, 21:02:06 wysłana przez Bruxa »
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Fasiol

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-10
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Lutego 2008, 13:21:30 »
He,he.Pamiętam to,jak się nie mylę to jest to:"Antresolka Profesorka Nerwosolka".
Bóg stworzył ziemię, niebo i wodę, księżyc i słońce. Stworzył człowieka, ptaki i zwierzęta. Ale psa nie stworzył. Bo psa już miał.