Autor Wątek: Bestiariusz słowiański  (Przeczytany 21700 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
Odp: Bestiariusz słowiański
« Odpowiedź #105 dnia: 07 Czerwca 2024, 17:01:23 »
Tak, wiem, nie pisano! Po co w ogóle jest ten ostrzegacz? Ale ja nie o tym, tylko o przydasiach. Tu mamy oryginał Meli:
PRZYDASIE

Jeżeli na twoim biurku wyrosła sterta papierów wyższa od ciebie, a na stole nie ma gdzie postawić nawet kubka z herbatą, to już wiedz, że coś się dzieje. Jeżeli po otwarciu szafy zasypują cię swetry sprzed kilku sezonów i dżinsy sprzed kilku rozmiarów, to już wiedz, że nie jest dobrze. Jeśli w spiżarni, po przedarciu się z maczetą przez kłącza ziemniaków, odnajdujesz słój ogórków, a na ich włosach jawi się żel, to wiedz, że coś się tobą interesuje. Jeśli zastanawiasz się, czy do uporządkowania piwnicy lepiej nadadzą się widły czy zapałki i butelka z naftą, to wiedz, że w twoim domu zagnieździły się Przydasie.
To one gromadzą puste słoje i pudełka, zapełniają szuflady papierami i zagracają strychy i piwnice. To one przechowują w garażu pompkę od dawno sprzedanego roweru a w skrzyniach i kartonach kolekcjonują niezliczone śrubki, dynksy i wihajstry. Misją Przydasiów jest bowiem przysparzanie gospodarzowi majątku i skrupulatne dbanie, aby się ów majątek nie uszczuplał.
Tradycyjne rytuały mające na celu pozbycie się Przydasiów, takie jak gruntowny remont czy wiosenne porządki, są niestety mało skuteczne i odprawiać je trzeba co najmniej dorocznie.
Dlatego po poradę należy się udać do lokalnego egzorcysty z najbliższej parafii, który na pewno z chęcią udzieli pomocy. Jak tylko skończy porządki na zakrystii...

A tu mamy kontynuację w postaci dowcipu:
Czterej jeźdźcy przydasiów: „Może się kiedyś przydać”, „Przekażę to dzieciom”, „Takich już nie robią” i „To jest warte więcej niż myślisz!"
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #106 dnia: 07 Czerwca 2024, 18:16:31 »
Wzruszyłam się.
Jak to dobrze, że ten tekst też zachomikowaliśmy.
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Online Bluesmanniak

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-4
« Odpowiedź #107 dnia: 18 Czerwca 2024, 20:23:36 »
I powinno gdzieś być nawet w wersji audio(book) !