Autor Wątek: Keszing, czyli podchody dla starszych i młodszych...  (Przeczytany 66667 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • Kombatant Wojny Rosyjsko-Japońskiej
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
Odp: Keszing, czyli podchody dla starszych i młodszych...
« Odpowiedź #960 dnia: 07 Lutego 2025, 10:23:22 »
Ale to nie to samo, co korona Warszawy?
Mam znajomą, która wraz z mężem i 3 dzieci systematycznie robią korony wszystkich gór w Polsce. Chyba najbardziej mają "obchodzone" tereny  Meli, znaczy pierwotne tereny Meli.
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #961 dnia: 07 Lutego 2025, 11:22:01 »
Warszawa to wybija się tylko wysokościowcami. Te sześć wzniesień ma po parę metrów powyżej setki n.p.m.
Najwyższa w województwie mazowieckim jest jakaś Altana, ale to tylko dlatego, że z jakichś przyczyn wojewódzkie granice zahaczają o przedgórze Gór Świętokrzyskich. Co do historycznego Mazowsza, to szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia.
Ale nawet trzymając się województwa, jak to wtedy wybrać? Dziesięć najwyższych szczytów? To pewnie w tych Świętokrzyskich wszystkie będą. Najwyższy szczyt każdego pasma na terenie województwa? Chyba patrz wyżej, innych tutaj chyba nie ma... Najwyższe wzniesienie każdego powiatu? O, to by było wyzwanie, większość by chyba wypadła na jakimś Maciejowym polu i negocjuj człowieku dostęp. I jak udowodnić zdobycie takiego szczytu?

U nas na południu jednak łatwiej, wszystko pomierzone i poopisywane. Miłego szczytowania znajomym życzę  8)
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Bluesmanniak

• ZOMOwiec
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-4
« Odpowiedź #962 dnia: 07 Lutego 2025, 11:44:13 »
Dziwię się jednak, że w ramach korony stolicy nie zaliczaliście np. szczytu Pekinu?!

Offline Bruxa

• ^,..,^
  • Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-65535
  • ja tu tylko sprzątam...
« Odpowiedź #963 dnia: 07 Lutego 2025, 11:49:37 »
Albo Varso Tower? To jest top wysokościowcowej korony Europy, że o koronie UE nie wspomnę. Tylko jak to liczyć, ze sztycą czy bez?
I taras jeszcze nie jest otwarty.
Rude and not ginger

Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until you hear them speak.

Offline Cezarian

• Pierdziel
  • *
  • słoiki dżemu truskawkowego +65535/-32
  • Ja tu tylko bałaganię...
« Odpowiedź #964 dnia: 07 Lutego 2025, 13:57:59 »

U nas na południu jednak łatwiej, wszystko pomierzone i poopisywane. Miłego szczytowania znajomym życzę
Przypomniałaś mi pewną weterankę szczytów klimatycznych, która ponoć szczytowała także w innych miejscach, choć niechętnie.
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.