Tymczasem...
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15258238,Zdrojewski__Oplata_audiowizualna_bedzie_obowiazkowa.htmlSpecjalnie to dzisiaj wypuścili, żeby się Owsiakiem zasłonić.
Zgodnie z założeniami opłata będzie naliczana od każdego gospodarstwa domowego bez konieczności rejestrowania odbiorników, ponieważ - jak argumentuje resort - zgodnie z danymi GUS 97,9 proc. gospodarstw domowych posiada co najmniej jeden odbiornik telewizyjny.
A ja jestem te dwa koma jeden i co mi pan zrobisz?
Aha, opłatę naliczysz, ponieważ:
Opłata audiowizualna nie będzie pobierana za odbiór programu telewizyjnego czy radiowego, ale za możliwość tego odbioru. Polskie państwo zagwarantuje każdemu obywatelowi określoną usługę, a to, czy ktoś z tego skorzysta, czy nie - zależy wyłącznie od niego.
To ja proponuję objąć Fasiola akcyzą, niech płaci, w końcu to jego decyzja, że nie korzysta z oferty Monopolu Spirytusowego...
A jaka jest według ministra definicja "gospodarstwa domowego"? Czy czterech studentów waletujących na stancji to już jest gospodarstwo, czy wystarczy jak rodzice haracz opłacą? Czy trzeba być podstawową komórką, czy trzeba mieć meldunek w jakieś komórce? Czy bez telewizora jeszcze jesteśmy z Grzegorzem gospodarstwo, czy nastąpił rozpad? Czy Stefan jest osobne gospodarstwo ze swoim pasywnym subem? Pytania mnożą się jak króliki...