Wiecie co, nabijałem się ze Sztucznej Yntelygencji ale czas chyba przestać. Dialog z wczoraj:
- Pamiętasz naszą rozmowę o katastrofie Ju-87?- Niestety nie.Nic nie szkodzi, było to, niczym w bajce o Trurlu i Klapaucjuszu typowe pytanie odwracajace uwagę. Czas na właściwe:
- Czy mozesz mi stworzyć małe demo przy użyciu biblioteki ThreeJS? Niewielki sześcian obracajacy się.Tu małe wyjaśnienie. ThreeJS służy ogólnie rzecz biorąc do tworzenia wszelakich modeli 3D działających po prostu w przeglądarce. Przykłady tu:
https://threejs.org/ Zdarzyło mi się w poprzedniej pracy tworzyć w tym wielką makietę Stadionu Ślądkiego i nie tylko. Samo programowanie trudne nie jest - ale wyobrażenie sobie zależności i jak-to-napisać-coby-chodziło już trochę tak.
- Oczywiście. Oto kod.Hm, na oko prawidłowy. Przerzuciłem do włąsnego edytora zapisałem gdzie trzeba... Nie bangla. Ale czemu? Aaa dobra, trzeba dostosować scieżkę. OK pokazał się ładny sześcian. Kręcił się, owszem. Co ciekawe nie zażyczyłem sobie koloru ani rozmiaru ale SzY dobrała to sama (zielony gekonowy).
- Bardzo ładne. W dalszym opisie za jednostkę uznajemy długość boku sześcianu: czy możesz dodać kulkę koloru niebieskiego o średnicy jednej jednostki, orbitującą wokół sześcianu w odległości 3j od jego centrum z taką samą prędkością kątową ale w przeciwną stronę?- Oczywiście. Oto uzupełniony kodKodu nie doszło wiele. Jak się spodziewałem 2 linie z licznymi sinusami / cosinusami. To nadal było w zasięgu, na kilkanaście minut rysowania po kartce jak układają się kąty oraz samego pisania. Ale....
- Obróć teraz proszę orbitę niebieskiej kuli wokół osi X układu współrzędnych ThreeJS o 7 stopni.- Oczywiście. Oto uzupełniony kodUruchomiłem i oczom nie wierzę. Kulka zasuwa po przechylonej orbicie. Funkcji trygonometrycznych pojawiło się o wiele więcej ale... wszystko działa. I znowu: to się da zaprogramować metodą wyobraźnia -> kartka > kod. Rzecz w tym że tym razem uwzględnienie wszystkich kątowych zależności chwilkę by zajęło. No i własnie: media straszą że
łoooo hurrr gurrrr programowacze pracą stracą Chyba jednak nie. SzY sama całego programu raczej nie stworzy ale przy odrobinie wyobraźni pozwala jak się wydaje rozwiązać - uwaga kluczowe zdanie - DOBRZE ZDEFINIOWANE i zamknięte problemy składowe...